Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Loekasjenko mist een nationale ceremonie

Door Le Figaro met AFP

gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Alexander Loekasjenko woont de militaire parade van 9 mei in Moskou bij. Gabriël Grigorov/AFP

De Wit-Russische sterke man Alexander Loekasjenko nam zondag niet deel aan de nationale vieringen, omdat er over zijn gezondheidstoestand wordt gespeculeerd. De 68-jarige leider is niet meer in het openbaar verschenen sinds dinsdag, toen hij naar Moskou reisde om deel te nemen aan de herdenking van de nederlaag van nazi-Duitsland in 1945.

Verschillende journalisten wezen erop dat de heer Loekasjenko er moe uitzag en niet aanwezig was bij een lunch georganiseerd door de Russische president Vladimir Poetin en bijgewoond door de leiders van Armenië en Centraal-Aziatische landen.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Andrei Kolesnikov, journalist voor de Russische krant KommersantSchreef dat meneer Loekasjenko keek “ziek” En dat hij in een elektrische auto in de buurt van het Kremlin moest worden gereden. In tegenstelling tot de traditie sprak Loekasjenko op 9 mei ook geen Wit-Russische oorlogsveteranen toe. Zijn woordvoerders gaven geen commentaar op de zaak.

Wit-Rusland, de voormalige Sovjetrepubliek, bracht zondag hulde aan drie nationale symbolen, waaronder de vlag en het volkslied. Op een centraal plein in Minsk feliciteerde premier Roman Golovchenko Wit-Russen namens Loekasjenko tijdens een ceremonie op televisie.

De laatste, die sinds 1994 aan de macht is, werd in 2020 herkozen nadat tienduizenden als frauduleus beschouwde presidentsverkiezingen de straat op gingen. Massa-arrestaties, gedwongen ballingschap en opsluiting van activisten en journalisten hebben deze beweging gebroken.

De Oekraïense autoriteiten hebben verklaard dat Alexander Loekasjenko, een bondgenoot van Vladimir Poetin, hem toestemming heeft gegeven zijn grondgebied te gebruiken om zijn aanval op Kiev vorig jaar te leiden of om aanvallen uit te voeren.

READ  Het geheim van het groene water van de bananenboom: wanneer onwetendheid angst en hysterie veroorzaakt op sociale media