Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Leptospirose, een nieuwe ziekte die gemeld moet worden

Leptospirose, een nieuwe ziekte die gemeld moet worden

Wat zijn de symptomen?

Na een incubatietijd van gemiddeld zo’n tien dagen kunnen er plotseling verschillende symptomen optreden, afhankelijk van de vorm van de ziekte. Bij de gematigde vormen kan het gaan om hoge koorts die binnen een paar uur verdwijnt, gepaard gaande met hoofdpijn, soms conjunctivitis, huiduitslag en vaak maag-darmstoornissen. “De ernstige vormen (geelzuchtige bloeding of de ziekte van Weil) combineren acuut nierfalen, neurologische stoornissen (convulsies, coma) en tamelijk ernstige bloedingen (long- en spijsverteringsbloedingen)”, specificeert het Pasteur Instituut.

Leer meer over de ziekte

In Groot-Frankrijk wordt de jaarlijkse incidentie van leptospirose geschat op ongeveer 1 geval per 100.000 inwoners. In de overzeese departementen of regio’s is het 10 tot 70 keer hoger dan op het vasteland van Frankrijk. Maar het ziektebewakingssysteem lijkt niet alomvattend te zijn en het aantal gevallen kan worden onderschat.

Voor Volksgezondheid Frankrijk zou een dergelijke kwalificatie als meldingsplichtige ziekte “een betere kennis van de epidemiologie van leptospirose en een betere controle van de morbiditeit en mortaliteit mogelijk maken; een beoordeling van de ziektelast; een betere karakterisering van risicopopulaties om gerichte volksgezondheidsinterventies te kunnen richten; reizigers en inwoners van hyperendemische gebieden.” Na ongebruikelijke weersomstandigheden (orkanen, stormen, moessons, overstromingen)…”.

Wat is preventie?

Sommige acties kunnen beschermen tegen leptospirose:

Draag bij het beoefenen van watersporten (roeien, kanoën) een beschermend pak, schoenen en handschoenen, vermijd zwemmen in troebel of modderig water, vermijd lopen op blote voeten of in open sandalen op modderige grond, in plassen, stilstaand water … Bescherm wonden tegen contact met water met resistente verbanden waterdicht.

Voeding: Waarmee vervangen we zout?

READ  We laten je zien waarom krekels niet meer zingen als de zomer nog niet voorbij is