Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Leptospirose: drie keer meer gevallen dan in voorgaande jaren op Réunion, en er is één sterfgeval vastgesteld

Leptospirose: drie keer meer gevallen dan in voorgaande jaren op Réunion, en er is één sterfgeval vastgesteld

De leptospirose-epidemie blijft op een hoog niveau voortduren op Réunion: tussen 1 januari en 6 maart 2024 werden op het eiland minstens 83 gevallen gemeld. Dit is drie keer meer dan in voorgaande jaren in dezelfde periode. Bovendien werd de eerste dode geïdentificeerd. Vandaar de herinnering aan de voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden.


De situatie is alarmerend: de indicatoren van de leptospirose-epidemie die momenteel op het eiland woedt, nemen nog steeds toe en overtreffen het niveau van voorgaande jaren.

Volgens de laatste cijfers van de Regionale Gezondheidsdienst van Réunion (ARS) zijn er op vrijdag 6 maart 2024 sinds het begin van het jaar 83 gevallen van leptospirose op het eiland gemeld. Dit is drie keer meer dan in voorgaande jaren in dezelfde periode.

Van deze 83 gevallen werd alleen al in februari bijna 70% aangekondigd. Een recordaantal maandelijkse gevallen vergeleken met de pieken van de epidemie in voorgaande jaren. Ter vergelijking: tijdens de piek van de epidemie in april 2022 werden 49 gevallen geregistreerd.

Leptospirose-cijfers vanaf 28 februari 2024


Deze week vernam de reddingsdienst ook dat er een sterfgeval was vastgesteld dat verband hield met leptospirose. Leptospirose kan zelfs fataal zijn, en bij elke epidemie worden helaas één tot drie sterfgevallen op de afdeling gemeld.

De infectieziekte, die wordt overgedragen door dieren, vooral knaagdieren, heeft sinds begin dit jaar geleid tot de ziekenhuisopname van 48 mensen. 19 patiënten moesten op de intensive care worden geplaatst. 47 mensen belden de eerste hulp met symptomen van leptospirose.

READ  Wat als Covid-19 haar gevoelig maakt voor kleuren?

Wat het patiëntenprofiel betreft, zijn de overgrote meerderheid mannen: 79 van de 83 gemelde gevallen. Voor een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. De jongste patiënt is 14 jaar oud en de oudste is 80 jaar oud. Hoewel het moeilijk is om met zekerheid te bewijzen waar en wanneer ze besmet zijn, is het zeer waarschijnlijk dat mensen in contact zijn gekomen met Leptospira tijdens landbouwactiviteiten, het schoonmaken van tuinen of handenarbeid, of zelfs tijdens zoetwatersportactiviteiten.

Ter herinnering: leptospirose wordt opgelopen door contact met pathogene bacteriën die in de urine en uitwerpselen van dieren worden aangetroffen. Deze bacteriën kunnen na hevige regenval in water en natte omgevingen worden aangetroffen als gevolg van uitspoeling van de bodem. Daarom is het erg belangrijk om jezelf te beschermen met schoenen en handschoenen bij het uitvoeren van bijvoorbeeld landbouwactiviteiten in mogelijk vervuilde omgevingen.

“Het regenseizoen is geschikt voor de persistentie van bacteriën in water en vochtige omgevingen. Zonder effectieve bescherming is het risico op besmetting met leptospirose groter bij risicovolle activiteiten.”

Regionaal gezondheidsagentschap van Réunion

Ter herinnering: de activiteiten die als risicovol worden beschouwd zijn talrijk en gevarieerd, van tuinonderhoud tot tuinbouw en het snoeien van bomen, inclusief het houden van pluimvee thuis, zoetwatervissen, zwemmen in rivieren en vijvers, kanoën… maar ook werk dat deel uitmaakt van Dagelijks voor boeren, vooral voor de getroffenen: het oogsten van groenten en fruit zoals ananas, het hakken van suikerriet…

Alle kleine delen van het eiland worden getroffen. Maar in het zuiden (62%) en in mindere mate in het westen (20%) wordt het merendeel van de gevallen van leptospirose waargenomen. Ruim 8 op de 10 besmette mensen wonen in deze gebieden.

READ  Waarom zijn er meer landsoorten dan zeedieren op onze planeet?

Ter herinnering: leptospirose is een aangifteplichtige ziekte.

Hoe eerder de ziekte wordt gediagnosticeerd, hoe ernstiger vormen kunnen worden voorkomen. Vandaar het belang van overleg bij het optreden van de eerste symptomen, zelfs als de diagnose leptospirose niet de meest voor de hand liggende is. De symptomen ervan kunnen feitelijk worden verward met die van dengue, Covid of griep.

Na een paar dagen incubatie (gemiddeld 4 tot 19 dagen) presenteert leptospirose zich met de volgende symptomen (die gemakkelijk kunnen worden verward met andere infecties zoals dengue, COVID-19, enz.):

 • Hoge koorts met plotseling begin (vaak > 39°C),
 • grote vermoeidheid,
 • Spier-, gewrichts- en buikpijn,
 • misselijkheid en overgeven,
 • erge hoofdpijn.

De ziekte kan vier tot vijf dagen na het verschijnen van de eerste tekenen verergeren en zich verspreiden naar de lever, nieren, longen en hersenvliezen, en kan fataal zijn.“, bevestigt ARS.

“Vroegtijdige antibioticabehandeling vermindert het risico op complicaties en verlicht de symptomen.”

Daarom is het raadzaam om snel uw arts te raadplegen en hem op de hoogte te stellen van de risicovolle activiteiten die u de afgelopen drie weken heeft ondernomen.

Bovendien kunnen ziekteverwekkende bacteriën via de huid het lichaam binnendringen, zelfs via kleine snijwonden en schaafwonden. Zelfs zonder wonden kan leptospirose het lichaam binnendringen via slijmvliezen, zoals die van de ogen, neus en mond.

Dit vraagt ​​om effectieve bescherming tegen deze bacteriën, door de volgende aanbevelingen van ARS toe te passen.

 • Draag geschikte beschermende uitrusting (Handschoenen, laarzen of gesloten schoenen, brillen, enz.) voor tuinieren, afvalinzameling, het verplaatsen van grote voorwerpen of het kweken van koralen
 • Loop niet op blote voeten of op pantoffelsVoor activiteiten in natte of modderige omgevingen thuis of buitenshuis (modderige grond, in plassen, stilstaand water, ravijnen)
 • Bescherm uw wonden tegen contact met water (Waterdichte verbanden), was ze met drinkwater en desinfecteer ze zo snel mogelijk na blootstelling
 • naar Boeren en fokkerswaakzaamheid aan Draag persoonlijke beschermingsmiddelen vereist. Het wordt aanbevolen om regelmatig de handen te wassen.
READ  Rawan. De app van deze leraar "helpt leerlingen vertrouwd te raken met wiskunde"

In geval van troebel water, Het wordt aanbevolen om zoetwaterrecreatieactiviteiten uit te stellen.

“Deze preventiemaatregelen moeten vooral worden toegepast na perioden van hevige regenval, omdat het risico op contact met vervuilde wetlands dan groter is.”

A Serum Tegen leptospirose bestaat. Hij Gereserveerd voor bepaalde risicogroepen Of mensen die regelmatig risicovolle recreatieve activiteiten ondernemen, na evaluatie door een arts. Deze vaccinatie is een aanvulling op de preventiemaatregelen.

Ten slotte omvat de bestrijding van leptospirose ook de bestrijding van muizen, de vectoren van de ziekte.

 • Onderhoud uw tuin regelmatig (Afwezigheid van grote voorwerpen of afval dat ratten zou helpen zich voort te planten, enz.)
 • Verzamel en voer uw afval af Regelmatig in de juiste kanalen om het aantrekken van muizen te voorkomen
 • Sluit uw prullenbakken goed af
 • Elimineer alle voedselbronnen voor knaagdierenInclusief overgebleven dierenvoer
 • In geval datThuis pluimvee houden, Zorg ervoor dat voedsel bestemd voor deze dieren niet toegankelijk is voor knaagdieren (Voedsel verpakt in waterdichte containers, voedselresten verwijderd, fijnmazig hekwerk om elke verstoring van het kippenhok te voorkomen).