Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Langya henipavirus: waarom de ontdekking van een nieuw virus in China niet alarmeert

Na covid al een nieuwe pandemie? Verschillende dinsdag gepubliceerde artikelen meldden dat er een nieuw virus was geïdentificeerd dat 35 mensen in China besmet. Maar wat sommige media die over deze ontdekking praten niet zeggen, is dat deze 35 patiënten werden verzorgd van april 2018 tot augustus 2021. Het is dus niet langer een aanhoudende epidemie van de afgelopen weken.

Het begint allemaal met een onderzoek van onderzoekers van universiteiten of instituten in China, Singapore en Australië, Gepubliceerd op 4 augustus in de New England Journal of Medicine (NEJM). Ze waren op zoek naar mogelijke zoönosen, dat wil zeggen ziekten die dieren op mensen overdragen. Het onderzoek werd uitgevoerd in drie Chinese ziekenhuizen, van april 2018 tot augustus 2021, onder patiënten met acute koorts (-38°C) die in de maand voorafgaand aan het begin van de symptomen waren blootgesteld aan dieren.

Een nieuw virus van het geslacht Henipavirus van de familie Paramyxoviridae, Langia henipavirus (LayV), is geïdentificeerd. “Deze familie is welbekend en omvat met name de Nipah- en Hendra-virussen van vleermuizen, die bij mensen nauwlettend worden gevolgd omdat ze verantwoordelijk zijn voor ernstige en dodelijke ziekten”, zegt viroloog Yannick Simonin. Van het Nipah-virus is bekend dat het tussen mensen kan worden overgedragen en de dodelijkheid ervan varieert tussen 40 en 75%, Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

READ  Des chercheurs construisent une "lune artificielle" pour simuler la microgravité

Hoe zit het met het Langia hanniba-virus? Vijfendertig getroffen patiënten, van wie slechts 26 met de ziekte, werden binnen drie jaar geïdentificeerd. Deze 26 patiënten waren gemiddeld 60 jaar oud. Allen hadden koorts, de helft was het slachtoffer van vermoeidheid, hoesten en spierpijn. De derde heeft hoofdpijn. Deze symptomen waren zeer ernstig, maar geen van deze patiënten bleek te zijn overleden (de auteurs specificeerden niet).

“sporadische” infectie bij mensen?

Belangrijk punt: na het epidemiologische onderzoek van deze patiënten die besmet waren met het Langea hnipa-virus, “was er geen nauw contact of een voorgeschiedenis van gewrichtsblootstelling”, schreven de auteurs. Dit “geeft aan dat infectie bij mensen sporadisch kan zijn.”

Om erachter te komen welk dier de bron van al deze besmettingen is, gingen de wetenschappers op onderzoek uit in het woondorp van de patiënt. Van alle kleine wilde soorten die zijn onderzocht, onderscheidt de spitsmuis zich als een potentieel natuurlijk reservoir voor het Langia hanniba-virus. “Als er geen overdracht van mens op mens is, is het moeilijk om een ​​echte epidemie voor te stellen, omdat niet iedereen wordt blootgesteld aan spitsmuizen”, zegt François Ballou, directeur van het Institute of Genetics van University College London.

Herkomst in China, een virus dat oorspronkelijk door een dier werd overgedragen… De wetenschapper zegt dat hij “de zorgen begrijpt die door deze ontdekking worden veroorzaakt en het feit dat mensen een vergelijking zien met SARS-CoV-2.” Maar op dit moment, met 35 gevallen (van het langia hanniba-virus) Het werd in drie jaar vastgesteld, er is geen zwaar verkeer en dit heeft allemaal niets te maken met Covid-19″, verzekert François Ballou. Elk jaar verschijnen er verschillende virussen bij de mens zonder epidemieën te veroorzaken. Ze circuleren al enkele jaren stil en we bevinden ons niet in een noodsituatie zoals het geval was met SARS-CoV-2. Er zijn op dit moment geen bijzondere zorgen, maar er zijn aanvullende studies nodig, “zei Yannick Simonin.

READ  "We zullen binnenkort RNA-vaccins tegen kanker hebben", zegt de onderzoeker.

De auteurs, die in de NEJM publiceerden, zijn van mening dat “deze bevinding verder onderzoek vereist om de menselijke ziekte beter te begrijpen” die verband houdt met deze infectie. Het herinnert ons vooral aan deze verschijning Virussen die potentieel gevaarlijk zijn voor mensen, kunnen door dieren worden overgedragen.