Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Lange dutjes zijn een vroeg teken van dementie?

Oudere volwassenen die meer dan een uur per dag dutten, hebben meer kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Hoe ouder we worden, hoe minder we slapen. Naast normale veroudering, wordt de slaap waarschijnlijk beïnvloed door vele factoren, zoals ziekten of medicatie-inname. Slaapgebrek kan worden gecompenseerd door dutjes overdag. Maar wetenschappers van de Universiteit van San Francisco in de Verenigde Staten waarschuwen voor de duur ervan: een lang dutje kan een teken zijn van veranderingen in de hersenen.

In dit onderzoek gepubliceerd door Alzheimer en dementie: tijdschrift van de Alzheimer’s Association en vertrekken door CNN, verzamelden de auteurs gegevens van 1400 mensen van 74 tot 88 ouder dan 14 jaar. Elk jaar droegen de deelnemers 14 dagen lang een tracker om hun dutjeduur en de evolutie van hun dutjeduur door de jaren heen te analyseren.

Video – Dr. Christian Reccia: “Waarschuwing, slecht slapen en niet weten dat het erg gevaarlijk is voor je gezondheid”

Beperk dutjes tot 20 minuten

Het oordeel: oudere volwassenen die minstens één keer per dag en meer dan een uur dutten, hadden 40% meer kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan degenen die geen dutjes per dag of minder dan één uur per dag deden.

Bovendien lijkt een “aanzienlijke toename” in de lengte en frequentie van dutjes door de jaren heen een vroeg teken van dementie te zijn, merkt Dr. Yu Ling op, co-auteur van de studie. Mensen met de ziekte van Alzheimer verdrievoudigden de slaapduur bijna, gemiddeld 68 minuten per dag.

De wetenschapper gelooft dat als er geen bewijs is voor oorzaak en gevolg, “overmatige dutjes overdag een teken kunnen zijn van versnelde veroudering of het cognitieve verouderingsproces.” Bij lange dutjes is het aan te raden om een ​​arts te raadplegen. Volgens haar moeten volwassenen dutjes beperken tot 15 tot 20 minuten vóór 15.00 uur om te profiteren van de herstellende effecten en tegelijkertijd de nachtrust niet te verstoren.

READ  De pandemie raast door in de Grand Est, vooral onder jongeren

Video – Dr. Christian Reccia: “Om de ziekte van Alzheimer te voorkomen, zijn er een aantal dingen die we onder controle hebben en die we kunnen doen”