Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Landen van de Europese Unie zijn het eens over een tekst die gericht is op het bestrijden van ‘greenwashing’

Landen van de Europese Unie zijn het eens over een tekst die gericht is op het bestrijden van ‘greenwashing’

Valse beweringen, fictieve etiketten, twijfelachtige klimaatbeoordelingen… Het wetsontwerp waarover de zevenentwintig stemmen hebben tot doel alle milieubeweringen af ​​te schaffen die niet op feitelijke grondslagen zijn gebaseerd.

gepubliceerd


Leestijd: 1 minuut

Milieudemonstranten in Frankfurt, Duitsland, 11 januari 2022. (ARNE DEDERT / DPA / AFP)

Zevenentwintigste aanval “Greenwashing” Handelsmerken. Nadat het eind februari vorig jaar een tekst had aangenomen die zogenaamde milieuclaims verbiedt “generieke medicijnen” Hij vond het misleidend (“Groen product” “100% natuurlijk”…), hebben de landen van de Europese Unie op maandag 17 juni overeenstemming bereikt over een tekst die het greenwashen van posters en andere boventoonreclame verbiedt. “groente”. Onder leiding van Hongarije, dat in juli het roulerende voorzitterschap van de EU-Raad op zich zal nemen, zullen de landen gesprekken beginnen met het Europees Parlement om de wetgeving af te ronden.

Dit wetsontwerp, waarover de Europese ministers van Milieu maandag in Luxemburg bijeenkwamen, wil ambitieuzer zijn dan het standpunt dat de leden van het Europees Parlement medio maart hebben ingenomen. Het heeft tot doel alle milieuclaims die niet op feitelijke grondslagen zijn gebaseerd, te elimineren. “Gerecycled”, “CO2 neutraal”, “Biologisch afbreekbaar” : Deze formules moeten vooraf worden gecontroleerd “Duidelijke normen” Er wordt toezicht gehouden op het vlak van recyclage, duurzaamheid, enz.

In de tekst staat dat milieuclaims moeten worden gerechtvaardigd door actuele, wetenschappelijk erkende gegevens, waarbij alle gevolgen moeten worden geïdentificeerd. Milieucertificeringssystemen, die aan dezelfde normen onderworpen zijn, moeten transparant zijn en regelmatig worden herzien. Het officiële milieukeurmerk, ontworpen door de Europese Unie, zal hiervan worden vrijgesteld.

Ten slotte moeten bedrijven zelf de geldigheid van de gegevens verifiëren “Onafhankelijke accountants” goedgekeurd, op straffe van boete. Om dit te doen ondersteunen landen de introductie van een “vereenvoudigde procedure” Voor bepaalde soorten claims en verzoeken krijgen kleine ondernemingen acht maanden extra de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen, aldus een verklaring van de Raad van de Europese Unie. “Er zijn verschillende steunmaatregelen toegevoegd om het MKB gedurende de hele procedure te helpen”, Met richtlijnen, trainingen en zelfs financiële ondersteuning, vooral met een doel “Vermindering van de administratieve lasten voor boeren”Hij ging verder.

READ  Stijging aan de horizon voor woonverzekeringen

De tekst valt ook de CO2-compensatie aan, wat vaak neerkomt op het planten van bomen of het terugkopen van CO2-credits, praktijken die als ineffectief worden beschouwd in vergelijking met directe emissiereducties. Staten zijn van plan de bedrijven die zij in dienst hebben te verplichten deze koolstofkredieten en de totale uitstoot te specificeren en deze zo te compenseren.