Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kunnen we het uitstellen met sport, intellectuele oefeningen en vitamine D?

Kunnen we het uitstellen met sport, intellectuele oefeningen en vitamine D?

Verbeteren lichaamsbeweging, cognitieve oefeningen (om kennis te vergaren) en vitamine D milde cognitieve stoornissen bij oudere volwassenen? Dit is de vraag van een Canadees team dat erin is geslaagd te bewijzen dat fysieke en intellectuele oefeningen gecombineerd moeten worden om milde cognitieve stoornissen (geheugen, taalstoornissen) te verbeteren bij ouderen die al enkele tekenen vertonen. Dit is des te belangrijker omdat milde cognitieve stoornissen (tussen normaal ouder worden en dementie) een risico vormen om zich tot dementie te ontwikkelen.

Dementie: een onderzoek naar lichaamsbeweging, cognitieve training en vitamine D

naar’Klinische proef, genoemd Synergetisch, omvatte 175 Canadese volwassenen (waaronder 86 vrouwen), in de leeftijd van 60 tot 84 jaar, gerekruteerd tussen 19 september 2029 en 7 april 2020, en met milde cognitieve stoornissen. Het doel was om de effecten van fysieke training (3 keer per week 60 minuten), cognitieve stimulatie van geheugen en aandacht (3 keer per week 30 minuten) en vitamine D (3 keer per week 10.000 IE) op de cognitie te evalueren.

De deelnemers werden verdeeld in 5 studiegroepen en werden gedurende 20 weken (tussen februari 2021 en december 2022) gevolgd.

De eerste groep bestond uit mensen die zich bezighielden met lichaamsbeweging (aerobics en spierversterking) gecombineerd met cognitieve training en vitamine D. In de tweede groep waren er mensen die aan lichaamsbeweging, cognitieve training en een placebo (middel zonder enige werking) deden in plaats van vitamine D. Groep 3 deed aan lichaamsbeweging plus cognitieve training, wat eigenlijk een placebo was, maar ze kregen vitamine D. Groep 4 betrof mensen die aan lichaamsbeweging deden, maar met schijncognitieve training en placebo vitamine D. En 5j De groep vormde de controlegroep met alleen balansverbeteringsoefeningen, schijn-cognitieve training en een vitamine D-placebo.

READ  Poliovirus verspreidt zich in New York: noodtoestand uitgeroepen

Cognitieve resultaten werden geanalyseerd met behulp van ADAS-Cog-13Cognitieve beoordelingsschaal gebruikt bij de ziekte van Alzheimer (meten van geheugen, begrip, spatiotemporele oriëntatie, taal, bewegingen (praktijk), enz.).

Dementie: positief effect van gecombineerde fysieke activiteit en intellectuele oefening

De onderzoekers merkten op dat de resultaten beter waren als twee soorten oefeningen, fysieke en intellectuele, tegelijkertijd werden uitgevoerd, vergeleken met mensen die alleen baat hadden bij fysieke training.

Aan de andere kant verbeterde suppletie met vitamine D, ondanks de bekende neuroprotectieve effecten, de resultaten niet.

Zo kunnen cognitieve stoornissen bij ouderen worden verbeterd en kan het begin van dementie worden uitgesteld. Daarom wordt aanbevolen dat dit type persoon op een bepaalde leeftijd zogenaamde aerobe fysieke trainingsprogramma’s (wandelen, spierversterking) en cognitieve en intellectuele training volgt om het ontwikkelen van dementie te voorkomen.