Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ken de signalen en reageer snel

Ken de signalen en reageer snel

In Frankrijk treft elke vier minuten één persoon: een beroerte treft jaarlijks 140.000 mensen. Strijd tegen deze ziektedag is 29 september. Dit weekend hebben gezondheidswerkers in Amiens het bewustzijn vergroot over signalen en gedragingen die mensen kunnen redden.

Voor een centraal plein in Amiens staan ​​platforms waar gezondheidswerkers de bloeddruk meten, de bloedsuikerspiegel testen en voorbijgangers benaderen. Deze maatregel heeft tot doel beroertes te bestrijden, omdat 90% ervan te wijten is aan vermijdbare risicofactoren.

Jaarlijks overlijden echter 40.000 Fransen aan een beroerte en het is de derde belangrijkste doodsoorzaak. Medewerkers van het Universitair Ziekenhuis van Amiens en mensen die een beroerte hebben gehad, gingen op zaterdag 28 oktober 2023, aan de vooravond van de Werelddag tegen deze ziekte, de straat op om informatie te geven over deze ziekte.

Op de tribunes worden meerdere mensen van een bepaalde leeftijd getest. “Ik heb dierbaren die aan een beroerte zijn overleden, dus ik denk erover na als ik ouder word“De man groet voordat hij een bloeddruktest doet.”Ik maak me geen zorgen om mezelf, maar ik weet wat ik moet doen als je getuige bent“, legt een andere jongere uit. En toch.

“Als we later dan 04.30 uur aankomen, is er een behandeling die we niet kunnen bieden in geval van een hartaanval.”

Dr. Chantal Lamy, neuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Amiens

Deze bewustmakingsmaatregelen zijn ook een kans om dit vooroordeel te bestrijden, omdat “Beroerte is niet alleen een ziekte die ouderen treft, het is volkomen verkeerdzegt Jerome Lalot, een neurovasculaire intensive care-verpleegkundige in het Universitair Ziekenhuis van Amiens. Op onze afdeling bezetten mensen tussen 20 en 50 jaar 40% van de bedden. Bij jonge en vrouwelijke proefpersonen is het doorgaans een combinatie van pil en tabak. Er zijn ook risicofactoren die kunnen worden beheerst om het risico aanzienlijk te verminderen. Ze zijn altijd hetzelfde: hoge bloeddruk, die heel goed te behandelen is, cholesterol, en diabetes, wat een pijnloze ziekte is, en veel mensen hebben het zonder het te weten. Dan veroorzaakt obesitas andere risicofactoren.

READ  Vaccinatiegerelateerde trombose: "Op de lange termijn kan het nodig zijn om af te zien van adenovirusvaccins."

Dr. Chantal Lamy, neuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Amiens, staat ook klaar om u te herinneren aan de waarschuwingssignalen van een beroerte. “Soms een misvorming van het gezicht, verlamming van een arm of been, moeite met spreken, uitspreken of begrijpen, of een zeer plotselinge hoofdpijn.”, legt de neuroloog uit.

Het benadrukt ook het belang van de eerste uren nadat de symptomen optreden. “U moet zo snel mogelijk naar een counseling gaan om met spoedbehandelingen te beginnen. Als we later dan 04.30 uur arriveren, is er sprake van een behandeling die bij een hartaanval niet gegeven kan worden.Chantal Lamy bevestigt. Er bestaat een behandeling die binnen 24 uur gegeven kan worden, maar het is heel belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen.

Advies herhaald door slachtoffer van een beroerte Philippe Monet: “Ik heb twee dagen geleden een voorbijgaande ischemische aanval gehad en hierdoor kan ik niet meer naar links kijken. Ik zei tegen mezelf dat ik maandag naar de dokter zou gaan en dat ik op zondagochtend wakker zou worden en een beroerte zou krijgen.

Hij wijst er echter op dat sommige mensen, zoals hij, vaardigheden kunnen herwinnen die ze tijdens een beroerte verloren hebben. “Ik was aan de rechterkant volledig verlamd en kon niet meer spreken en zien. Ze brachten me naar het ziekenhuis, ik bleef daar een week, daarna begon ik met revalideren en kijk waar ik sta, ik kan alles!

Om deze ervaring te delen, spreekt Philippe Monet regelmatig in het Universitair Ziekenhuis om slachtoffers van een beroerte aan te moedigen zich aan hun herstel te houden. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en dementie in Frankrijk.

READ  MIT beweert de best mogelijke halfgeleider te hebben gevonden!

Als u klachten heeft, belt u eerst 15.

Met Sophie Pickard/FTV