Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kans op regenachtig onweer dit weekend!

De situatie wordt van dag tot dag bevestigd. De koude dip die al enkele dagen bestaat tussen Spanje en Portugal zal geleidelijk worden opgevangen door de zeestroom. Na een koers van oost naar west te hebben gehad, zou het opnieuw beginnen in de andere richting om tussen Portugal en Noord-Frankrijk via de Golf van Biskaje te gaan. De zuidwestelijke stroming zal over het land toenemen met een zachte, vochtige en zeer onstabiele stroming. Dit zal veel gevolgen hebben. De eerste, die we nu zien, zijn hoge temperaturen, boven het seizoensgemiddelde voor eind september. Sterker nog, deze vrijdag wordt de warmste dag met 27 tot 28 graden Celsius op aarde. Lokaal kan bij 29 °C een piek worden bereikt. Deze hitte zal een symbool zijn van de beschikbare gangreserve voor de onweersbuien die dit weekend worden verwacht.

Tussen zaterdag en zondag nadert de kou, waardoor de luchtdruk daalt. Het zal op grotere hoogte koelere lucht aanzuigen die de vochtige en zachte lucht die door de zeewinden rond de Middellandse Zee wordt afgevoerd, tegengaat (zie kaart hieronder). Dit is een klassieke herfstkoffer. Vanaf zaterdag zullen de toegangen tot de zee om zich te doen gelden geleidelijk verdubbelen. De stormpiek wordt vooral in de nacht van zaterdag op zondag tot en met zondagochtend verwacht. uitleg.

Kaart: Météociel

Zoals zo vaak, vooral in deze tijd, zijn er twijfels over deze onweersbuien. Verschillende factoren vrezen echter het risico van sterke onweersbuien. In feite de eerste en meest voor de hand liggende: de instabiliteit van de luchtmassa. Het wordt gemeten in J/Kg en vooral, hoe meer energie de stormen moeten ontwikkelen en gewelddadig worden. Alle modellen bieden een instabiliteit van meer dan 1000 J/kg en sommige zijn meer dan 2000 J/kg. Deze waarden zijn aanzienlijk en ruim voldoende om de ontwikkeling van onweersbuien te ondersteunen.

READ  Gezondheidspas: naar een lichtere versie in vakken met een lagere incidentie?

Daarbij komt nog de convergentie van winden in de lagere lagen. Dit betekent dat er meerdere winden tegen elkaar komen. Dit hebben we op onderstaande kaart weergegeven. Dus wanneer twee winden met elkaar botsen, heeft de lucht geen andere keuze dan te stijgen, en dit verbetert op zijn beurt de convectie en de vorming van toekomstige opeengehoopte wolken. We merken ook op dat deze convergentie tussen de vlaktes en de kusten is. Daarom is er een grote kans dat onweersbuien verband houden met deze vlaktes, net zoals we onlangs hebben gezien.

Kaart: Météociel

Uiteindelijk verhogen al deze factoren de angst voor het risico van zeer regenachtige en mogelijk constante onweersbuien tussen Hérault en Gard, vooral in de laagvlakten van deze provincies. Nogmaals, de sectoren tussen Montpellier en Nîmes lijken bijzonder bezorgd. Accumulatie is nog steeds onzeker en volledig afhankelijk van onweer. Het zou geen verrassing zijn om in slechts een paar kilometer van 10 mm naar 150 mm of zelfs meer te gaan. We zullen de voorspelling geleidelijk verbeteren, maar de situatie is al onder controle.