Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bemoedigende resultaten van de behandeling van een vorm van oogkanker

Geplaatst op donderdag 23 september 2021 om 17:37

Een nieuwe behandeling tegen de meest voorkomende vorm van oogkanker bij volwassenen liet bemoedigende resultaten zien, zo maakte het Institut Curie donderdag bekend, dat ongeveer tweederde van de nieuwe gevallen van deze kanker in Frankrijk ondersteunt.

Met 500 tot 600 nieuwe gevallen per jaar in Frankrijk, metastaseert oogmelanoom (of oogmelanoom) (meestal naar de lever) bij één op de drie patiënten.

Tot nu toe is er geen echt effectieve behandeling voor deze metastasen geweest, herinnert het Curie Institute zich in een persbericht.

Voor het eerst toont een klinische studie echter de effectiviteit aan van een nieuw immunotherapiemolecuul, tebentafusp, op de algehele overleving van patiënten met deze kanker.

De resultaten van deze fase III-studie – de laatste fase van een klinische proef – die in Frankrijk werd gecoördineerd door Dr. Sophie Peperno-Neumann, een medisch oncoloog bij het Curie Institute, zijn het onderwerp van een publicatie donderdag in de New England Tijdschrift voor geneeskunde.

Het werd uitgevoerd bij 378 patiënten en de eenjaarsoverleving was 73% voor patiënten die tipentafos kregen, vergeleken met 59% voor de andere patiënten. Bovendien kreeg 31% van de met tebentafusp behandelde patiënten geen recidief na 6 maanden, vergeleken met 19% van de patiënten die andere behandelingen kregen.

Tebentafusp, dat een gerichte immuunrespons stimuleert, kan worden gebruikt bij ongeveer 45% van de patiënten (die het noodzakelijke serotype hebben om deze immuniteit tegen melanoom te stimuleren). “Deze bevindingen zijn erg opwindend”, reageerde Dr. Sophie Peperno-Newman in een persbericht.

Momenteel beschikbaar op een ATU (Temporary Permit for Use) bij het Curie Institute en in de centra die deelnamen aan het onderzoek, zou het in de komende maanden algemeen beschikbaar moeten zijn voor patiënten met uitgezaaid oogmelanoom.

READ  Hoe Bretonse ziekenhuizen degenen opvangt die om medische redenen zijn geëvacueerd