Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jean-François Delfraisy: “Er worden fouten gemaakt door politici, zoals wetenschappers”

Jean-François Delfraisy: “Er worden fouten gemaakt door politici, zoals wetenschappers”

Ik heb er de afgelopen maanden veel van gehad, maar het kon me niet zoveel schelen, Gefascineerde Jean-François Delfraisse, amper van het podium. Het belangrijkste was de landing. We doen het beter dan de Duitsers.”

De gastrol van La Revue Politique et Parlementaire, voormalig voorzitter van de Wetenschappelijke Raad, kwam zondag in Saint-Raphael een onderwerp bespreken dat in het Baccalaureaat zou kunnen voorkomen: “De vrijheid is in gevaar”. We woonden het bij, ruim voor de geplande krachtmeting.

Voelt u zich vandaag vrijer dan tijdens uw voorzitterschap van de Wetenschappelijke Raad?

Wanneer men verantwoordelijk is voor het informeren van de overheid over zulke moeilijke keuzes, is men in een staat van nervositeit. We proberen zoveel mogelijk informatie over de hele wereld te krijgen. Die druk heb ik niet meer. En bovenal heb ik meer tijd.

Is uw meningsuiting ook vrijer?

Mijn woorden zijn altijd vrij geweest. Tijdens mijn openbare toespraken probeerde ik alles te zeggen wat ik wist, maar ook alles wat we niet wisten. Ze was van mening dat een dergelijke wetenschappelijke raad een vorm van vrijheid zou moeten hebben met betrekking tot de politieke macht, ook al zouden zij uiteindelijk beslissen. Iedereen heeft een rol. In de overgrote meerderheid van de gevallen hebben gezondheidsautoriteiten in plaats daarvan gevolgd wat we hebben aanbevolen. Andere keren, nee. Normaal. De gezondheidscrisis is ook een sociale en economische crisis.

Welke lessen neem jij, terugkijkend, mee uit deze periode?

Het was een uitzonderlijke periode. Het is de grootste epidemie die vooral de rijkste, meest verstedelijkte en dichtstbevolkte landen heeft getroffen. Dit staat in contrast met epidemieën die ze eerder heeft gehad, zoals aids en ebola, die armere delen van de wereld en jonge volwassenen hebben getroffen. Maar zoals alle grote crises begonnen we met een periode van grote onzekerheid. Het roept de vraag op hoe je een expert kunt zijn om autoriteiten te adviseren wanneer de wetenschap zo kwetsbaar is.

READ  Covid-19: het besmettingspercentage stijgt fors, en hier is de gezondheidssituatie in Frankrijk op maandag 15 november

In zijn boek geeft voormalig minister van Volksgezondheid Olivier Veran toe dat er aan het begin van de pandemie een collectieve fout was gemaakt bij het dragen van maskers. Neem jij jouw deel van de verantwoordelijkheid?

Ik had geen tijd om zijn boek te lezen. Er zijn fouten gemaakt door zowel politici als wetenschappers. Het vergt veel nederigheid. We moeten ook letten op de timing. We schrijven vandaag opnieuw geschiedenis, twee en een half jaar na het begin van de pandemie. Wat betreft maskers heeft de Wetenschappelijke Raad een duidelijk standpunt ingenomen. Vanwege hun beperkte aantal moesten ze worden toegewezen aan zorgpersoneel, zodat ze andere patiënten niet zouden besmetten.

Je zei dat je ‘spijt’ had van het beheer van de epidemie…

Ten tijde van de eerste verhuizing, in juni 2020, hebben we in verpleeghuizen mogelijk de gezondheid boven de mensheid gesteld. Misschien hadden we iets flexibeler kunnen zijn om isolatie en slip-up syndromen te voorkomen. Sommige acties kunnen de sterfgevallen hebben bespoedigd. Het is het hele systeem dat dit mogelijk maakte. Aan de andere kant hadden we tussen maart en half april 2020 geen 38.000 doden, maar 150.000 tot 200.000 doden, zonder zeer strikte beperkingen. Met mensen die niet naar de eerste hulp konden worden gebracht.

Olivier Veran sprak over Didier Raoult als “MacGyver vermomd als sjamaan”. Gebruik je dezelfde woorden?

Ik heb geen commentaar op dit onderwerp.

Is het een taboe-onderwerp?

Ik heb geen commentaar op dit onderwerp.

Heb je meer over de “experts”, die enigszins geloofwaardig zijn, die op tv’s zijn vertoond…

READ  Slechts een paar genieën kunnen de volgende vergelijking in minder dan 15 seconden oplossen: 27-4 ÷ 2+6-6 ÷ 3=

We hebben zogenaamde wetenschappelijke experts gezien, ja. We hebben ook debatten zien ontstaan, met controverses die een publiek creëerden. voor werkzaken. Wat niet geruststellend was. Ik heb de kwestie ook aangekaart bij het hoofd van de CSA (nu Arcom, noot van de redactie) en de ketenbeheerders. Het is een gevoelig onderwerp. Ze werd beschuldigd van inmenging in de persvrijheid. Niet mijn bedoeling. Aan de andere kant kun je je afvragen, net zoals medische ethiek bestaat, als bepaalde ethische grenzen niet worden overschreden door grote persgroepen. We moeten ook het beheer van sociale netwerken tijdens de crisis in twijfel trekken.

CNews is specifiek geïdentificeerd…

Het komt niet bij mij terug om goede of slechte punten te geven.

En jij, hoe heb je je blootstelling aan de media ervaren?

Het bleef precies hetzelfde. Ik ben maar een arts die verantwoordelijkheden heeft gekregen. Vanaf het begin is mijn enige zorg geweest om onze medeburgers te dienen. Ze zullen me snel vergeten.

Denk je erover een boek te schrijven over de epidemie?

Nu de zaken floreren op Covid, denk ik dat het geweldig wordt om je te onthouden. (lacht) Ik heb ook een reserveplicht op een bepaald aantal punten. Daarna is het te vroeg om feedback te geven. De epidemie is nog niet voorbij. We gaan de achtste golf in. We weten hoe we het beter kunnen beheren, maar we weten niet welke variabelen er kunnen gebeuren.

Moeten we ons zorgen maken?

We kunnen een nieuwe, gevaarlijkere vorm die snel reist zoals Omicron niet uitsluiten. Dit zou ons ertoe brengen nieuwe vragen te stellen.

READ  40 jaar geleden en vooral na 75 jaar is het gevaar ook aanwezig

Uw terugkeer naar de National Ethics Board bevat vragen over het levenseinde…

Is de wet Claeys-Léonetti die het levenseinde regelt in Frankrijk voldoende? Is het genoeg bekend? Genoeg van de aanvraag? Of is het in bepaalde, eerder zeldzame omstandigheden nodig om iets verder te gaan? Om erover na te denken, wilden we een grote patriottische discussie. Hij bereidt zich voor.

Wat denk je?

Het gesprek is voorbij.

ca. Line Reno, meter van de Association for the Right to Die with Dignity (ADMD), wenst een “snelle euthanasiewet”…

Voordat we een wet overwegen over zo’n moeilijk en complex onderwerp, dat van invloed is op intimiteit en onze diepe menselijkheid, laten we putten uit een groot nationaal debat met discussie en informatie. Dat is wat we de komende zes maanden overal in Frankrijk invoeren, ook in Baka.

Met welke andere onderwerpen ben je bezig?

(glimlacht en staat dan op)