Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Je kunt van de show genieten’, zelfs ‘in een stedelijke lucht’, legt een planetaire wetenschapper uit.

‘Je kunt van de show genieten’, zelfs ‘in een stedelijke lucht’, legt een planetaire wetenschapper uit.

“We kunnen genieten van de show” dezelfde In een stedelijke luchtverklaarde vrijdag 24 juni in franceinfo Emmanuel Marcq, leraar en onderzoeker van planetaire wetenschap aan de Universiteit van Versailles Saint Quentin, terwijl in de lucht een zeldzaam hemels spektakel dat liefhebbers van astronomie verrukt, de uitlijning van de planeten van het zonnestelsel.

Kijkend naar de hemel naar het oosten, zal deze processie van planeten aan de kijker worden gepresenteerd van middernacht tot zonsopgang, het meest gunstige moment: het beeld is van links naar rechts georganiseerd, te beginnen met de zon: Mercurius, Venus, Uranus, Mars, Jupiter, Neptunus en op de afstand tot Saturnus, fluctueert de Maan in de tijd in deze valse uitlijning als gevolg van een zeldzaam koppelingsmoment tussen de banen van deze sterren.

‘Het is gewoon een mooi ding’Hij zegt. “De planeten draaien allemaal om de zon en ze bevinden zich allemaal zo nu en dan allemaal in ongeveer dezelfde sector.”, hij legt uit. Een show die je niet mag missen, want de volgende uitlijning staat gepland voor het jaar 2124.

franceinfo: Kunnen we deze zeven planeten met het blote oog waarnemen?

Emmanuel Mark: De vijf heldere planeten van deze zeven kunnen met het blote oog worden waargenomen. En de heel speciale configuratie is eigenlijk dat de planeten in omgekeerde volgorde van hun afstand tot de zon opkwamen. We zullen eerst Saturnus zien opkomen om ongeveer 1 uur ’s nachts, gevolgd door Jupiter, dan Mars, de maansikkel die wordt ingevoegd tussen de opkomst van Mars en de halve maan van Venus, dan Mercurius en ten slotte de zon die opkomt tussen 5 en 6 uur in de Franse hoofdstad. De show duurt het hele tweede deel van de nacht. Het is inderdaad een zeer zeldzaam iets. Ze zijn net als de zon. Als we naar de oostelijke horizon kijken, zien we ze geleidelijk aan de hemel opkomen, te beginnen met Saturnus rond één uur ’s nachts en dan in volgorde tot zonsopgang, wat het zicht op de een of andere manier afsluit, want als de zon eenmaal opkomt, onvermijdelijk. , neemt de zichtbaarheid van de planeten zeer sterk af. We kunnen ze nog steeds, met behulp van machines, zelfs op klaarlichte dag in de gaten houden.

READ  Mercedes is het eerste merk dat ChatGPT in zijn auto's introduceert, maar waarom precies?

Wat is de beste tijd om deze show te bekijken?

Ideaal om praktische en esthetische redenen is om ongeveer een half uur, 45 minuten voor zonsopgang te kijken. De dageraad begint zich net te ontrafelen en de zichtbaarheid van de planeten is nog steeds erg goed. Ze zijn het bijna allemaal. In dit geval kunnen we het panorama in al zijn majesteit krijgen, dat bijna de hele oostelijke horizon van de hemel beslaat. Sommige zijn erg helder, zoals Venus en Jupiter. Je kunt het echt niet missen, zelfs niet in de stadslucht. Het is een bezienswaardigheid die voor iedereen toegankelijk is, zolang de weersomstandigheden maar goed zijn.

Is dit wetenschappelijk bruikbaar?

Het is gewoon een mooi ding. Er is niet echt een specifieke wetenschappelijke interesse. Het is toeval. Alle planeten draaien om de zon en van tijd tot tijd bevinden ze zich allemaal in ongeveer dezelfde sector. Het is de configuratie die we op dit moment hebben waardoor we van deze show kunnen genieten. We profiteren van het feit dat het zonnestelsel wereldwijd plat is. Alle planeten draaien in hetzelfde vlak om de zon. Dit verschaft een voorkeursuitlijningsrichting. In deze uitlijningsrichting gebeurt het dat we door toeval van de perioden van de banen ons vinden met alle planeten gegroepeerd in een sector van ongeveer 90 graden breed. Het is geen super nauwkeurige uitlijning waardoor we er nog een paar dagen van kunnen genieten.

Is het een zeer zeldzaam fenomeen?

Ja, het is zeer zeldzaam. De laatste keer dat het gebeurde was in de jaren ’90, en de volgende keer in de 22e eeuw. Inderdaad, het is een lust voor het oog om nu, indien mogelijk, nog een paar dagen van te genieten. De maan zal draaien. Het is de ster die de uitlijning het snelst verbreekt, omdat hij degene is die het snelst aan de hemel beweegt. En dan zullen de planeten, vooral de snelle planeten dicht bij de zon, zoals Mercurius en Venus, heel snel naar de andere kant bewegen en deze uitlijning een beetje verbreken in maximaal een paar weken.

READ  Wetenschappers hebben een zeer mysterieus zonnestelsel ontdekt