Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bedreigt een zonnevlek de aarde?

Bedreigt een zonnevlek de aarde?

primair
Op onze ster de zon is een gigantische zonnevlek waargenomen die naar de aarde is gericht. Is het een gevaar voor onze planeet, aangezien het in de loop van de dagen blijft groeien?

Een vrij grote zonnevlek tegenover de aarde, die de naam “AR3038” draagt, bleef groeien totdat hij in een paar dagen in omvang verdubbelde. Dit type fenomeen kan op het eerste gezicht zeer alarmerend lijken in het geval van een zonnevlam. Maar de wetenschap wil gerustgesteld worden dat “het verwerven van oppervlakte deel uitmaakt van de normale ontwikkeling van zonnevlekken tijdens hun leven, dat kan oplopen tot enkele weken – zelfs maanden”, merkt de gespecialiseerde website op. Futura Wetenschap. Dus wat moeten we precies verwachten van deze plek?

zonne-uitbarsting

Wees gerust, deze plek mag de aarde niet losmaken. Soortgelijke verschijnselen werden jaren geleden waargenomen, en toch zijn we er nog steeds. Het potentiële risico van dit type fenomeen neemt toe naarmate de plek groeit, en hoe groter het is, hoe groter het risico op een zonnevlam. Als een dergelijke gebeurtenis zich voordoet, kunnen satellieten worden beschadigd en kunnen storingen in het aardmagnetisch veld worden waargenomen.

De enorme zonnevlekkencluster AR3038 werd vanmiddag vastgelegd door een kort gat in de wolken. AR3038 is de afgelopen 24 uur in omvang verdubbeld! pic.twitter.com/rSl2dS6YFK

—David Hoskin (@d_hoskin) 20 juni 2022

In maart 1989 bijvoorbeeld, verstoorde een zonnestorm de magnetische velden van de aarde, waardoor zes miljoen mensen in Canada in duisternis werden gestort. “In één minuut verloor Quebec de helft van zijn elektriciteitsproductie, en de rest van het net kon zo’n schok niet weerstaan, wat stroomuitval veroorzaakte”, meldt Radio Canada.

READ  Apps om kortingsbonnen te vinden die opzwellen

10% risico

Sommige wetenschappers schatten het risico van deze plek op slechts 10%. Een cijfer dat kan oplopen tot 30% als zich een middelgrote zonnevlam voordoet, merkt FuturaSciences op. Zonnevlekken zoals AR3038 komen veel voor op dit moment in de zonnecyclus. Omdat ze zo bescheiden zijn, vormen ze momenteel geen bijzonder gevaar voor onze lieve blauwe planeet.