Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Japan: Aso-vulkaan barst uit na spectaculaire uitbarsting (video)

Mount Aso, een van de meest actieve vulkanen van Japan, is woensdag uitgebarsten. Zijn as, geprojecteerd op een hoogte van 3.500 meter, zorgde ervoor dat wandelaars op volle snelheid wegvluchtten van deze toeristische plek in het zuidwesten van de Japanse archipel.

Er werden geen gewonden gemeld onmiddellijk na de uitbarsting van deze vulkaan, aan het einde van de ochtend, met een piek van 1592 meter, die de rotsen opstak na een spectaculaire uitbarsting die werd gefilmd door CCTV-camera’s.

De autoriteiten hebben omwonenden en toeristen gewaarschuwd om de vulkaanHete gassen en as lekten naar buiten en stenen rolden over de groene hellingen.

Lokale functionarissen vertelden Japanse media dat de autoriteiten onder meer controleerden of wandelaars vastzaten, terwijl beelden toonden dat tientallen voertuigen en touringcars geparkeerd stonden op de parkeerplaats van een nabijgelegen museum, waardoor een duidelijk zicht op de vulkaan werd geboden.

Hoewel ze de locatie van het museum nog niet hadden bereikt, stroomden er stroompjes vage grijze as van de berg Aso in hun richting.

‘Je moet op de grote rotsen letten.’

Tomoaki Ozaki, een functionaris bij het Japan Meteorological Agency, vertelde op een persconferentie op televisie dat de mensen in de buurt “op moeten passen voor grote rotsblokken en de stroom lavamateriaal”. “Voorzichtigheid is geboden, zelfs in afgelegen gebieden, omdat wind niet alleen as maar ook stenen kan vervoeren”, voegde de heer Ozaki eraan toe en waarschuwde hij ook voor het potentieel voor giftige gassen.

De laatste keer dat de JMA hetzelfde alarmniveau instelde als woensdag voor de berg Aso – 3 op een schaal van 5 – was in 2016.

Het Japanse Meteorologisch Agentschap had gewaarschuwd voor het gevaar

De Japanse archipel ligt aan de “Ring of Fire” in de Stille Oceaan, die een groot aantal aardbevingen op de planeet registreert.

Mount Aso ligt op het eiland Kyushu en is een van de honderden nauwkeurig gecontroleerde en actieve vulkanen in Japan, waaronder de berg Fuji, ongeveer honderd kilometer van Tokio. De afgelopen dagen waarschuwde het Japanse Meteorologisch Agentschap voor een toename van vulkanische activiteit in de regio van de berg Aso.

In september 2014 beleefde Japan zijn dodelijkste vulkaanuitbarsting in bijna 90 jaar toen Mount Ontake (midden) plotseling in werking trad, honderden wandelaars verraste en 63 mensen doodde.

READ  Israël: Het Israëlische leger bevestigt dat er een raket is afgevuurd vanuit Libanon en reageert aan de grens