Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

James Webb-telescoop: zijn zomeralbum

Er wordt volop geoogst vanuit de lucht met de James Webb Space Telescope (JWST). Als resultaat van samenwerking tussen Amerikaanse, Europese en Canadese ruimteagentschappen, bevindt de Hubble-telescoop zich sinds eind januari in een baan van 1,5 miljoen km van de aarde. Na het vuurwerk van 11-12 juli dat zijn eerste ongewoon gedetailleerde beelden liet zien van de nevel (Karina), botsende sterrenstelsels (Stefan’s Pentagram), een deel van de hemel bezaaid met sterrenstelsels, een planetaire nevel (bekend als de “Australische Ring”) en een overzicht van de samenstelling van de mantel De atmosfeer van een exoplaneet, de zomeroogst is net zo goed.

“Het is buitengewoon. Verwachte prestaties overtroffen. Datakwaliteit maakt beloften waar. We leven een droom!”opgewonden Hervé Doll, een professor aan het Instituut voor Astrofysica aan de Universiteit van Parijs-Saclay. De automaat is geweldig. Het kan zowel Jupiter als verre sterrenstelsels in beeld brengen die één tot tien miljoen keer zwakker zijn.meent Olivier Bernet, onderzoeker bij het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van het Instituut voor Onderzoek in Astrofysica en Planetaire Wetenschappen in Toulouse.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees James Webb-telescoop: de Orionnevel in de zoeker

Elke dag wijst de JWST-spiegel van 6,5 meter naar bronnen die zo divers zijn als sterrenstelsels of zeer verre sterren die in de eerste miljard jaar van het universum verschenen, dichtere clusters van sterrenstelsels, supernova’s, exoplaneten, de planeten van ons zonnestelsel of kometen. Of asteroïden… We zijn overgestapt op deze gegevens.kondigt Hervey Doll aan, die Heb al een artikel ingestuurd Over het hypothetische bestaan ​​van de verst verwijderde cluster van sterrenstelsels die ooit is waargenomen, 600 miljoen jaar na de oerknal. Een protocluster is een geografische groepering van sterrenstelsels, hier zijn er minder dan tien, die na miljoenen jaren een echte zullen worden, met veel heet gas erin. Ik heb al twee weken geen artikel geschreven. We vertrokken in de lobby van het hotel met een collega die naar de deep sky-foto keek, een paar dagen nadat deze op 11 juli werd uitgezonden. We verwachtten snel resultaten, maar dit is bijna onmiddellijk! »Zegt een astrofysicus.

READ  Met -33% is de Asus ultrabook (OLED + Ryzen 7) een uitstekende deal

Maar het was een van zijn collega’s aan het ENS de Lyon, Johann Richard, met Amerikaanse, Engelse en zelfs andere Zwitserse onderzoekers, die het snelst schilderde. Op 14 juli, 19:55 uur Parijse tijd, minder dan 3 dagen nadat de eerste afbeelding werd onthuld, Zet een eerste exemplaar online op de gespecialiseerde arXiv.org موقع Om een ​​sterrenstelsel te onderscheiden dat het beeld van de lucht vervormt en als een vergrootglas fungeert tegen de verre sterrenstelsels erachter. “We zijn zelfs begonnen met de visuele analyse vanaf het aangeleverde beeld, daarna hebben we meer ruwe data gebruikt., herinnert Johann Richard zich, die sindsdien nog drie voorschotexemplaren mede heeft ondertekend. Dertien seconden later, Een ander team reageertOver hetzelfde onderwerp…

Je hebt nog 78,75% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.