Italië op het podium, Nederland in twijfel

De bronzen medaille sloot een hectisch weekend af voor coach Roberto Mancini, die donderdag kritiek kreeg van twee van zijn bestuurders na hun nederlaag in de halve finale tegen Spanje (1-2).

Gianluigi Donnarumma en Francesco Acerbi klaagden eigenlijk dat ze niet meer gelukkig waren in de trui van Nazionale.

Dit onbehagen werd zondag echter niet gevoeld. Het meest bemoedigend was dat de Italianen hun vreemd apathische tegenstanders koel hielden voor bijna geheel oranje tribunes.

Vanaf de 6e minuut wees linksbuiten Federico DeMarco op de tekortkomingen van de Bataafse verdediging na een zet van David Fratessi.

De rollen waren omgedraaid om er na een uur 2-0 van te maken, waarbij Fratessi een zet afmaakte die was ingezet door DiMarco te midden van een volledig statische thuisverdediger.

Drie wissels die Koeman tijdens de rust doorvoerde, met de re-entry’s van Wout Weghorst, Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn, gaven het Nederlandse spel wat pit. Een goed humeur werd na een uur beloond met een doelpunt van Bergwijn (68e).

Maar de hoop was van korte duur, want Federico Chisa scoorde al na vier minuten en maakte er 3-1 van. Het doelpunt van Georginio Wijnaldum in de 90e kwam te laat, ondanks dat Virgil van Dijk en zijn teamgenoten in de slotseconden aandrongen.

Als de selectie in de lift leek te zitten in vergelijking met hun laatste paar wedstrijden, was dat een schril contrast met de Nederlanders, die elf doelpunten incasseerden in drie wedstrijden sinds Koeman het roer overnam in januari (inclusief de 4-2 overwinning van woensdag op Kroatië in de halve finales van de Volkenbond in maart).