Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is het echt veilig om voedsel te eten dat minder dan vijf seconden op de grond ligt?  – Avondeditie, West-Frankrijk

Is het echt veilig om voedsel te eten dat minder dan vijf seconden op de grond ligt? – Avondeditie, West-Frankrijk

Vrijdag 10 november 2023

De vraag is niet zo dom

Geschreven door Clementine Malegorn.

Als er voedsel op de grond valt, maar je pakt het meteen op, kun je het dan eten zonder risico op ziekte? Dat is de “niet-zo-domme vraag” die we vandaag zullen beantwoorden in zijn nieuwe podcastreünie Avond editie.

Je hebt waarschijnlijk al voedsel opgepakt dat op de grond is gevallen, erop geblazen en opgegeten, zonder noodzakelijkerwijs ziek te worden. Meestal is alles in orde. Er is echter geen risico op besmetting.

“Technisch gezien kan voedsel dat op de grond of op een besmet oppervlak valt, onmiddellijk worden besmet met ziektekiemen. Er zijn enkele onderzoeken naar dit onderwerp gedaan. Eén daarvan suggereert met name dat besmetting met Salmonella plaatsvindt vanaf de eerste momenten van contact. Hij legt uit In een humoristische en leerzame video Océane Sorel, beter bekend onder zijn naam Franse viroloogeen invloedrijke Van (Morbihan) expat in de Verenigde Staten die zojuist een boek over virussen, bacteriën en microben heeft uitgebracht, gericht op het grote publiek.

Lees ook: Welkom in de wereld van microben met het boek van de Franse viroloog

Wat zijn de risico’s van het oplopen van de ziekte?

Het hangt af van het soort voedsel en de ziektekiemen op het oppervlak. “Als je eten bijvoorbeeld op de keukenvloer valt en daar kleine druppeltjes rauw kippensap in zitten, is de kans groot dat daar ziektekiemen in hoge concentraties worden aangetroffen.” De specialist infectieziekten gaat verder. “Zelfs bij een zeer korte blootstellingstijd is dit voldoende om kruisbesmetting te veroorzaken.”

READ  Er is net iets gecrasht op Jupiter

Lees ook: Dit zijn slechte gewoonten die u uit uw keuken moet bannen om voedselvergiftiging te voorkomen

Wat als we erop blazen?

“Het maakt eigenlijk niet uit. Behalve wat stof verwijderen, Voegt ze er met een goed humeur aan toe. Maar micro-organismen zijn met het blote oog niet zichtbaar en kunnen goed vast blijven zitten, zeker als het voedsel vochtig is: microben hechten zich… Om het samen te vatten: Vanaf het eerste moment kan voedsel dat op de grond valt het risico lopen besmet te raken. Dan is het op eigen risico!