Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is de Apple-chip efficiënter dan de RTX 3090?

Met de M1 Ultra-chip wil Apple de RTX 3090 van Nvidia verslaan dankzij een innovatief proces. Er moet echter op worden gelet. uitleg.

De aankondiging van de M1 Ultra-chip maakte indruk op het Peek Performance-evenement. ingebouwd MacStudio, belooft een nieuw keerpunt te markeren in de liberalisering van Apple. Sinds de aankondiging van de M1 in 2020 ontwikkelt het bedrijf zijn oplossing met interessante varianten zoals de M1 Pro en M1 Max. Krachtige chips buigen nu met de komst van de Ultra Edition. Deze ultieme evolutie van de M1-chip is voor de veeleisende maker of professional. Toen dat eenmaal was aangekondigd, noemden we ook deze nieuwe SoC die de krachtigste machines van het merk zal integreren.

Lezen: Apple M1 Ultra: de krachtigste chip voor Mac

Als we de M1 Ultra-chip moeten samenvatten, is het de prestatie van Apple om twee M1 Max-apparaten te “combineren” tot een enkele chip met 114 miljard transistors. Het merk gebruikt de term UltraFusion om de architectuur van de vierde editie van zijn M1-chip te beschrijven. “De innovatieve UltraFusion-technologie van Apple maakt gebruik van een siliciummedium dat de chip verbindt via meer dan 10.000 signalen, waardoor het processorverbindingen met lage latentie en hoge bandbreedte tot 2,5 TB/s kan integreren.”Leg het bedrijf uit.

© Appel

Integratie in het hart van innovatief design

De aanpak van Apple lijkt eenvoudig, maar is complex in uitvoering en maakt het mogelijk om de M1 Ultra als een enkele chip te herkennen. Dit vereenvoudigt het gebruik door het programma en voor ontwikkelaars; Vermijd het ongemak van het configureren van een dubbele processor of het configureren van meerdere grafische chips. De laatste kan goed presteren, maar de ondersteuning is complexer en de prestaties kunnen beperkt zijn.

READ  Het is cool: het overlijden van James Webb was zo subtiel dat de telescoop zijn levensduur zou verdubbelen
Apple M1 Ultra
De M1 Ultra-chip is gebaseerd op de UltraFusion-architectuur. © Appel

Dus de Apple M1 Ultra is anders en wordt geleverd als een SoC met 20 CPU-kernen; Inclusief 16 high-performance cores en 4 low-power cores, evenals 64 GPU-cores. Het merk verdubbelt alles in vergelijking met de M1 Max en is erin geslaagd de gevreesde kwestie van het ontwerpen van een multi-GPU op te lossen.

Aan de CPU-kant, de eerste opmerking over Geekbench 5 getoond Die Apple-chip is indrukwekkend. Het scoort 1747 punten in single core en 24.055 punten in multi core. Als de vergelijking met AMD- of Intel-chips verleidelijk is, is het moeilijk om conclusies te trekken met een benchmark.

Apple beweert dat de M1 Ultra-chip beter is dan de RTX 3090

Aan de andere kant is het GPU-gedeelte best interessant voor zover het sterk wordt gepromoot door Apple. Het bedrijf Cupertino beweert dat zijn M1 Ultra-chip nooit beknibbelt op vergelijkingen, wat een vergelijking is met de Nvidia GeForce RTX 3090-chip. In een afbeelding die tijdens de keynote wordt gegeven, vergelijkt het bedrijf zijn oplossing met een machine die is uitgerust met een Core i9-12900K-processor en GeForce RTX 3090 grafische kaart.

Apple M1 Ultra
Apple bevestigt dat de M1 Ultra-chip (uitgerust met een 64-core grafische processor) op één lijn ligt met de RTX3090. © Appel

We zien dat het grafische deel van de M1 Ultra veel beter presteert door 200 watt minder te verbruiken. De oplossing van Apple kost slechts ongeveer 100 watt, vergeleken met meer dan 300 watt voor een grafische kaart van Nvidia. De resultaten zijn nog indrukwekkender als we bedenken dat het een grafisch circuit is dat is aangesloten op een processor. Hetzelfde verhaal voor het CPU-gedeelte.

Moeten we Apple geloven? Ja en nee

Als eerdere iteraties bevestigden dat de M1-chip werkte, roept de grafiek van Apple veel vragen op. Het werd onthuld in een bepaalde context om de mogelijkheden van de SoC M1 Ultra te benadrukken. Bovendien roepen de eerdere advertenties van het merk ons ​​op om waakzaam te zijn. Toen de M1 Max werd aangekondigd, beloofde Apple Nvidia GeForce RTX 3080-prestaties; Wat in het echte gebruik niet altijd het geval was.

READ  Hoeveel tijd moet je op een hometrainer doorbrengen om af te vallen?

Met enkele verbeterde apps is de oplossing van Apple in staat om een ​​Nvidia-kaart te kietelen; Vooral in productiesoftware (foto’s, video, enz.). Aan de andere kant is de noot minder aangenaam in het spel, aangezien het GPU-gedeelte van de M1 Max dichter bij de RTX 3060 ligt. Het is al interessant als we rekening houden met de benadering en verwachtingen van Apple, maar niet zo indrukwekkend als geadverteerd.

RTX 3090 vs M1 Ultra-chip, moeilijke vergelijking

Het zou niet verwonderlijk zijn om te zien dat het patroon zich herhaalt met de M1 Ultra. Het lijdt geen twijfel dat Apple – zoals het beweert – onder bepaalde voorwaarden in de buurt zal kunnen komen van de RTX 3090. Het probleem van Apple is echter dat het minder comfortabel zal zijn in games, wat uiteindelijk logisch is. Ook al is het mogelijk om op macOS te spelen, de M1 Ultra (en Mac Studio) is meer bedoeld voor professioneel gebruik. Voorbeelden zijn 3D-rendering of complexe beeldverwerking.

Apple M1 Ultra
De verschillende chipsets in de M1-groep (M1, M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra). © Appel

De chip is ook met dit in gedachten ontwikkeld om een ​​productiviteitsmachine te integreren, in tegenstelling tot de RTX 3090. In plaats daarvan richt Nvidia zich op gamers met zo’n krachtige kaart en bereidt het ook een nieuwe, efficiëntere grafische kaart voor. reikhalzend uitgekeken naar De RTX 3090 Ti wil de toekomstige koningin van GPU’s worden genoemd ; We krijgen een kans om te zien waar Apple’s positionering.

Tot slot wachten we ook nog op de komst van een nieuwe Mac Pro om te kijken hoe ver de Apple-chip kan gaan. Met Mac Studio zal de M1 Ultra ons een voorproefje geven van wat het merk Apple te bieden heeft in een (zeer) high-end systeem.

READ  4500 les begint op maandag Experiment op het punt georganiseerd door Thomas Bisket