Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Inuit Mary Simon werd de eerste inheemse gouverneur-generaal van Canada

Inuit-vrouw en voormalig diplomaat Mary Simon werd op maandag 26 juli de eerste inheemse vrouw die koningin Elizabeth II in Canada vertegenwoordigde en beloofde te werken voor “verzoening” In een land opgeschrikt door een kostschoolschandaal.

“Ik ben nederig bereid om de eerste inheemse gouverneur-generaal van Canada te worden.”Dat zei ze maandag in haar eerste officiële toespraak tijdens de inaugurele ceremonie van de Senaat in Ottawa. “Ik zal proberen bruggen te bouwen tussen verschillende oorsprongen en culturen die de uniciteit en belofte van ons geweldige land weerspiegelen.”, zei de 74-jarige Inuit-vrouw, de observant Alle Canadezen vertegenwoordigen.

Lees ook Inuit-leider Mary Simon benoemd tot gouverneur-generaal van Canada

Marie Simone, die een zwarte jurk droeg, werd beëdigd tijdens een sobere ceremonie die in tegenstelling tot de gebruikelijke door slechts 44 gasten werd bijgewoond, waaronder premier Justin Trudeau, vanwege de Covid-19-epidemie. oproepen “Geschiedenis dag” Voor Canada voegde de nieuwe gouverneur-generaal eraan toe dat verzoening verre van eenvoudig is, maar een… “dagelijkse inspanning”.

Zie de donkere pagina’s van zijn verleden onder ogenضي

Zijn ambtsaanvaarding komt op een kritiek moment voor Canada, in het licht van de donkere pagina’s van zijn verleden en zijn assimilatiebeleid. Aan het einde van de 19e eeuw werden tienduizenden Indiaanse, Métis- en Inuit-kinderen onder dwang gerekruteerd in Indiaanse kostscholen.NS Van de eeuw tot de jaren negentig, gescheiden van hun families en cultuur, keerden duizenden nooit terug.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Na de ontdekking van de botten van 215 Aboriginal-kinderen, werd Canada geconfronteerd met zijn koloniale geschiedenis

Verwijzend naar deze verzoening met inheemse volkeren, zei Justin Trudeau van wel. “Ik kijk uit naar het werk” Met mI Simon “Om een ​​beter land voor iedereen op te bouwen”. “We hebben mensen zoals Marie Simon nodig, omdat we mensen nodig hebben die bruggen bouwen en ons samenbrengen.”, hij voegde toe.

READ  Thunberg roept op tot een verandering in productie- en consumptiegewoonten

Geboren in 1947, een Inuit uit Nunavik (Noord-Quebec), die Canada’s ambassadeur was voor poolzaken, en vervolgens naar Denemarken, heeft haar hele leven gepleit voor de rechten en cultuur van haar volk.

De voormalige Aboriginal-rechtenactiviste sprak Engels, Inkteut en een beetje Frans, zich herinnerend dat ze had leren leven tussen “twee werelden”. Sinds haar benoeming vaak aangevallen vanwege haar gebrek aan vaardigheid in het Frans, een van de twee officiële talen van het land, heeft ze zich opnieuw geëngageerd om het te leren.

Verdediging van de Noordpool

De nieuwe gouverneur-generaal, die de verdediging van het noordpoolgebied tot een van haar werkpaarden heeft gemaakt, sprak ook over de klimaatcrisis. Canada wordt onevenredig zwaar getroffen door de klimaatverandering, omdat het noordpoolgebied sneller opwarmt dan bijna waar ook ter wereld., legde de vijfde vrouw uit die officieel Elizabeth II, het staatshoofd van Canada, vertegenwoordigt.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Warmste juni ooit gemeten in Noord-Amerika

Haar benoeming is een hoogst politiek gebaar omdat het vooral een protocolfunctie is: ze is de opperbevelhebber van de strijdkrachten, die formeel wetten maakt en het parlement terugroept of ontbindt.

Voor Thierry Rodon, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Laval University in Quebec City, “Het is weer een stap in de richting van symbolische verzoening.”. meer “De Gouverneur-Generaal heeft geen macht over de openbare orde, dus hij zal de kwestie van toegang tot drinkwater, dekolonisatie van de relatie waarin de Indiase wet voorziet en de prioriteit van economische ontwikkeling boven inheemse rechten niet veranderen…”

Donderdag sprak Mary Simon via videoconferentie met koningin Elizabeth II. Ze werd benoemd voor een termijn van vijf jaar en volgde Julie Payette op, die in januari aftrad na beschuldigingen van intimidatie in haar kantoor.

READ  ECOWAS schorst zijn instellingen financieel
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Julie Payette, vertegenwoordiger van koningin Elizabeth II in Canada, treedt af

De wereld met AFP