Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Internationale NGO’s bezorgd na de arrestatie van een afgevaardigde die de president bekritiseerde

Op zaterdag 31 juli hebben verschillende internationale niet-gouvernementele organisaties hun bezorgdheid geuit over de situatie in Tunesië, aangezien het staatshoofd zichzelf volledige bevoegdheden en een onafhankelijke vertegenwoordiger heeft verleend. Yassin al-Ayari werd gearresteerd. Hij heeft al verschillende keren veroordeeld voor zijn zeer kritische retoriek jegens het leger, en deze week beschreef hij het buitengewone regime dat werd ingesteld door de president van de republiek ” Militaire staatsgreep “.

De Tunesische militaire rechterlijke macht bevestigde zijn arrestatie, op basis van een uitspraak van eind 2018, en hij bracht volgens een verklaring twee maanden in de gevangenis door vanwege een bericht waarin het leger op Facebook werd bekritiseerd. De heer Ayari genoot eerder zijn parlementaire immuniteit. Maar toen de Tunesische president Kais Saied zichzelf volmacht verleende en het parlement voor dertig dagen schorste, met een beroep op de grondwet op zondag, hief hij ook de immuniteit van parlementsleden op.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook “Kais Saied is met hem het volk”: In Sfax steunen Tunesische jongeren de staatsgreep van de president

Deze ondervraging “Bevestigt de bezorgdheid dat president Said zijn buitengewone bevoegdheden kan gebruiken tegen zijn tegenstanders.”Noord-Afrika Human Rights Watch-directeur Eric Goldstein zei in een verklaring.

Dit werd ook gezegd door de Tunesische tak van de niet-gouvernementele organisatie Amnesty International ” Bezorgd “ Wat betreft de arrestatie van de heer Ayari. ze “Veroordeelt met klem het proces tegen burgers voor militaire rechtbanken en opinieonderzoeken, wat die ook mogen zijn.”

Arrestatie van leden van de Ennahda-beweging

Human Rights Watch van haar kant maakt zich zorgen over de arrestatie van “Vier leden van de Ennahda-beweging”De islamistisch geïnspireerde partij is al tien jaar aan de macht in Tunesië. Volgens de Amerikaanse NGO werden ze ervan beschuldigd dit te hebben geprobeerd ‘plegen gewelddadigheden’ Voor het Parlement.

READ  Waarom is verplichte vaccinatie van zorgverleners zo'n hoofdpijn in overzeese gebiedsdelen?
Lees ook In Tunesië is de benoeming van de nieuwe premier veel te laat

Een Ennahda-functionaris bevestigde aan AFP de arrestaties, die eerder deze week plaatsvonden. Hij voegde eraan toe dat de vier betrokken personen vrijdag zonder proces zijn vrijgelaten.

Tunesiërs uiten nu hun angst dat de repressie tien jaar na de revolutie die leidde tot de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali weer zal terugkeren. Op vrijdag bevestigde de heer Saeed dat er “geen angst” Wat betreft de vrijheid van meningsuiting, met dat gezegd zijnde « [détestait] dictatuur”. Hij legde uit dat de arrestaties alleen betrekking hadden op mensen die al terecht stonden.

Angst voor “dictatuur”

Zaterdag publiceerde de Tunesische vereniging “I Watch” een lijst van 14 afgevaardigden die terechtstaan ​​en daarom het risico lopen te worden gearresteerd.

In een column die ik heb gepubliceerd The New York TimesEnnahda-partijleider Rached Ghannouchi beschuldigde president Saied opnieuw van het nemen van maatregelen die in strijd zijn met de grondwet. “Deze beslissingen volgen de specificaties van het vestigen van een dictatuur.”, schatte de voorzitter van het Tunesische parlement. “Dictatuur leidt altijd tot meer corruptie, vriendjespolitiek, schendingen van individuele vrijheden en ongelijkheden.”De heer Ghannouchi argumenteerde.

Lees ook In Tunesië speelt Ennahda de pacificatie- en dialoogkaart

De wereld met AFP