Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Internationale gast – Niger: “Met de machtsovername door de militaire junta nemen de vooruitzichten op een diplomatieke oplossing af”

Internationale gast – Niger: “Met de machtsovername door de militaire junta nemen de vooruitzichten op een diplomatieke oplossing af”

Een maand na deze staatsgreep beoordelen we vandaag de situatie met Siddik Abba, journalist, docent en voorzitter van het International Centre for Reflections and Studies on the Sahel. Hij is een auteur Mali-Sahel, ons Afghanistan.

RFI: Duizenden Nigerianen brengen mee Steun de revolutionairen. Zo bedroeg hun aantal op zaterdag 26 augustus in Niamey ongeveer 20.000 mensen. Wat is vandaag de dag het gevoel van de bevolking? Steunt de meerderheid van de Nigerianen deze staatsgreep?

De heer Abba: Het is moeilijk om een ​​zeer nauwkeurige beoordeling te krijgen van de populariteit van de Militaire Raad. We observeren eenvoudigweg haar vermogen om mensen te mobiliseren om te laten zien dat ze niet alleen is. En zoals u zich herinnert, is er deze confrontatie met Frankrijk en ook de confrontatie met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Daarom is het voor de Militaire Raad noodzakelijk om te laten zien dat hij niet de enige is en dat hij in staat is zoveel mogelijk mensen te mobiliseren.

Maar als je zo’n menigte bevolkt, is het niet homogeen. Er zijn mensen die de Militaire Raad komen steunen, en er zijn anderen die komen omdat ze tegen elk plan voor militaire interventie zijn. Tenslotte is er nog een derde categorie mensen die komen omdat zij vinden dat de soevereiniteit van Niger bevestigd moet worden en dat de confrontatie tussen de militaire junta en Frankrijk steun verdient.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten bereidt zich nog steeds voor op deze gewapende interventie om de constitutionele orde in het land te herstellen. Is het volgens u nog steeds mogelijk om deze crisis langs diplomatieke weg op te lossen?

READ  Peking noemt VN-oproep voor vrijlating Chinese journalist "onverantwoordelijk"

Nu de Militaire Raad de macht grijpt, nemen de vooruitzichten op een diplomatieke en politieke oplossing af, omdat de standpunten vandaag de dag zo ver uit elkaar liggen dat ik geen enkele politieke oplossing zie. De Militaire Raad is sinds de laatste toespraak van zijn president, generaal Abd al-Rahman Tiani, geregistreerd met als doel de overgangsperiode. Dit betekent dat de Zevende Republiek erachter zit. Nu moeten we naar de Achtste Republiek kijken en de transitie in gang zetten, terwijl de internationale gemeenschap en ECOWAS oproepen tot een terugkeer naar de normale constitutionele orde met president Mohamed Bazoum als president.

Zoals u kunt zien liggen de standpunten dus zo ver uit elkaar dat de vooruitzichten op een politieke regeling afnemen, en naarmate de politieke regeling afneemt, zal ECOWAS geen andere keuze hebben dan militaire interventie, omdat dan, in het geval van Niger, De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten geniet nog steeds geloofwaardigheid. Het land kon de vinger niet op de veranderingen in Burkina Faso, Mali en Guinee leggen, en wilde het geval van Niger niet missen. Omdat het voor haar de weg zou openen voor machtsoverdracht door middel van wapens in de West-Afrikaanse regio.

In overeenstemming met de bevelen van de Militaire Raad moet de Franse ambassadeur vanavond Niger hebben verlaten. De waarschuwing werd vrijdag verzonden. Frankrijk, dat het gezag van de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland niet erkent, wil zijn ambassadeur niet repatriëren. En zaterdag, tijdens deze bijeenkomst van aanhangers van de staatsgreep, verklaarde de CNSP dat “ De gevechten stopten pas op de dag dat er geen Franse soldaten naar Niger werden teruggestuurd Uiteraard is dit voor jou de volgende stap?

READ  Denemarken zal zijn troepen terugtrekken na een nieuw verzoek van de militaire raad

Nee, er zal een confrontatie komen, omdat het standpunt van Frankrijk, zelfs vóór het dossier van de ambassadeur, was om de terugtrekking uit de verschillende militaire overeenkomsten niet te erkennen, omdat er verschillende militaire overeenkomsten zijn die de samenwerking tussen Niger en Frankrijk regelen. De junta veroordeelde hen en Frankrijk zei dat het hen niet erkende. En hier zijn we in een nieuwe fase. Militaire Raad Hij eiste het vertrek van de ambassadeurSylvain Etty, over 48 uur. Quai d’Orsay antwoordde dat hij niet zou vertrekken. Daarom zullen we geleidelijk evolueren naar een open confrontatie tussen de Militaire Raad en Frankrijk.

Wat voor confrontatie? Hoe zal het zichzelf organiseren? Dit is het onbekende, maar vandaag de dag lijkt het mij dat we ons aan beide kanten in een positie van confrontatie bevinden. Laten we niet vergeten dat Frankrijk over aanzienlijke militaire middelen in Niger beschikt: 1.500 soldaten. Gaat u ze rekruteren om de ambassade te beschermen? Zal de junta naar de ambassade gaan om Sylvain Etty te zoeken en hem in het vliegtuig te zetten?

Er is sprake van een vrij hoog conflictniveau tussen de Junta en Frankrijk. Dit zal waarschijnlijk de komende dagen belangrijk zijn.

Hoe analyseer je deze strategie van Frankrijk, die al een maand wordt getoond en die erin bestaat de junta systematisch terug te brengen naar zijn illegaliteit?

Ik denk dat Frankrijk besefte – en het moet de nodige waardering hebben – dat de staatsgreep, zoals we weten, in eerste instantie een staatsgreep is die alleen door de presidentiële garde is begonnen. En zelfs als er daarna een protestverklaring van het militaire opperbevel kwam.

READ  We hopen de bemanning te redden van de verdwijning van de Indonesische onderzeeër

Het Opperste Militaire Commando verklaarde kennis te hebben genomen van de aankondiging van de staatsgreep. Dit betekent niet dat hij de motieven voor de staatsgreep deelt, maar eerder omdat hij een bloedbad in het land wilde vermijden.

Daarom gelooft Frankrijk, naar zijn inschatting, dat de Militaire Raad misschien niet zo populair is als het leger, en dat als er een confrontatie plaatsvindt met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, de eenheid ervan kan instorten. Ik geloof dat deze elementen ervoor zorgen dat er een soort gemeenschappelijk front is tussen ECOWAS en Frankrijk in de weigering om de Militaire Raad te erkennen, zelfs als we zien dat de Amerikanen bijvoorbeeld lauw zijn, wat hen van laatstgenoemde onderscheidt.