Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

INSEE toont voorzichtigheid over het getij van inflatie

INSEE toont voorzichtigheid over het getij van inflatie

Aangekondigd in de tweede helft van 2023, kan de vertraging van de inflatie iets langer duren dan verwacht. In een nota over de economie, gepubliceerd op vrijdag 5 mei, waarschuwt het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische Studies (Insee): als de twaalfmaands inflatie, die in april 5,9% bedroeg, na 5,7% in maart, [pourrait] Eilanden in mei en juni en tot 5,4% in het midden van het jaar, Dit veronderstelt geen continuïteit.waarschuwt Julian Puget, hoofd Business Cycle Division van INSEE.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Inflatie in Frankrijk leidde tot hogere voedselprijzen als gevolg van een vertragende groei

Uitleg: Nadat de energie- en voedselprijzen zijn gestegen, zullen diensten waarschijnlijk het overnemen door de prijzen te verhogen, op een minder dramatische manier natuurlijk, maar net zo goed voor de consument. Inderdaad, zegt de heer Puget, [ils] Het is goed voor 50% van de consumptie van huishoudens.wat veel meer is dan voedsel, dat slechts 16% van alle Franse uitgaven uitmaakt.

Op dit moment blijft de stijging van de servicekosten over een jaar beperkt, namelijk slechts 3,5%, vergeleken met 15,8% voor voeding, maar “tweederonde-effecten”, d.w.z. infecties, zouden zich in de komende maanden kunnen voordoen.

Wat de voedselprijzen betreft, is ook het Nationaal Instituut voor Statistiek en Statistiek (INSEE) voorzichtig: ondanks de daling van de landbouwprijzen op de wereldmarkten en de vooruitzichten op heronderhandelingen tussen producenten en distributeurs, verwachten economen niet “Geen retraite op zeer korte termijn”. De landbouwproducentenprijzen blijven boven het niveau van voor de crisis »De opmerkingen van de heer Pouget.

READ  Anticor informeert de rechtbanken over de overdracht van een hoge AMF-functionaris aan Binance

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de vraag

Onder deze omstandigheden mogen we niet hopen op een herstel van de gezinsconsumptie in de tweede helft van 2023. Als ze gaan winkelen, hebben de Fransen hun gewoonten al veranderd: in maart zei bijna driekwart (72%) te zijn veranderd hun manier van consumeren vergeleken met 68% in december 2022. De daling van 9% die het INSEE het afgelopen jaar optekende, weerspiegelt ook meer Verandering in assortiment afname van het aantal aankopen.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Hoe inflatie het Franse winkelwagentje veranderde

Ook de andere aanjager van activiteit, investeringen, zal de komende maanden niet op volle toeren draaien. Stijgende rentetarieven die bedoeld zijn om de inflatie af te remmen, hebben nu al een grote impact op de vastgoedmarkt – en dus op de investeringen van huishoudens – en ook op nieuwbouw. De bedrijven, gegrepen door enige zorgen over het niveau van de vraag, zullen hun investeringsprojecten waarschijnlijk aanpassen. Uiteindelijk zou de groei in het tweede kwartaal beperkt moeten blijven tot 0,2%, wat identiek is aan wat in het eerste kwartaal werd opgetekend.