Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

India verrast met beloften van koolstofneutraliteit tegen 2070

India maakte de verrassing, op maandag 1Hij is November, in Glasgow, Schotland. Premier Narendra Modi kondigde in zijn toespraak, die de dag na de opening van COP26 werd gehouden, aan dat de Zuid-Aziatische reus zichzelf tot doel had gesteld om tegen 2070 CO2-neutraliteit te bereiken. India, de derde uitstoter van broeikasgassen na China en de Verenigde Staten, was het enige land met de grootste vervuilende stoffen ter wereld dat zich niet heeft ingezet voor koolstofneutraliteit. “De premier verraste, trouw aan zijn stijl, iedereen en het doel dat hij stelde was bijzonder ambitieus,” zegt Swati D’Souza, hoofd onderzoek naar klimaatactie bij de National Foundation of India.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees COP26 in afwachting van concrete acties

Vorige week nog was India terughoudend om zijn doelstelling voor koolstofneutraliteit aan te kondigen. “Koolstofneutraliteit is geen oplossing, het gaat erom hoeveel koolstof er in de atmosfeer wordt uitgestoten voordat het netto nul bereikt,” Rameshwar Prasad Gupta, een hoge functionaris bij het ministerie van Milieu, zei tijdens een persbijeenkomst en benadrukte het lage aandeel van India in de geaccumuleerde emissies. Sinds het pre-industriële tijdperk vertegenwoordigde laatstgenoemde slechts ongeveer 3,5% van het wereldtotaal, waarbij de Verenigde Staten ongeveer 20% vertegenwoordigen en die van de Europese Unie 15%.

Om catastrofale klimaateffecten te voorkomen, geloven wetenschappers dat het netto nulpunt in 2050 moet worden bereikt, twintig jaar eerder dan de datum die door de Indiase premier is vastgesteld. “India stelt graag lagere doelen dan het kan doen om ze beter te overtreffen. Als het land al zijn andere beloften nakomt, kan het vóór 2070 koolstofneutraliteit bereiken.” Rechter Swati D’Souza. India heeft aangekondigd dat het ook zijn niet-fossiele energiecapaciteit zal verhogen tot 500 gigawatt tegen 2030, waarmee het voorziet in 50% van zijn behoeften via hernieuwbare energiebronnen. Een andere belofte die de premier maandag deed: tegen 2030 de koolstofintensiteit van de economie met 45% verminderen.

READ  Vulkaanuitbarsting op La Palma: de ramp gezien vanuit de ruimte, nieuwe beelden van Thomas Pesquet
Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Graphics: de VS, de EU en China stoten bijna 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot uit

‘Belangrijk moment’

De uitdaging voor India zal zijn om deze transformatie te financieren. Het land is nog steeds sterk afhankelijk van steenkool, die momenteel in 70% van zijn energiebehoefte voorziet. “Vandaag de dag wordt geschat dat 20 miljoen mensen leven van de kolenindustrie en deze overgang zal enige tijd duren.” Swati D’Souza-details. Narendra Modi heeft niet nagelaten erop te wijzen dat ontwikkelingslanden de steun van ontwikkelde landen nodig hebben. “India verwacht dat de ontwikkelde landen zo snel mogelijk $ 1.000 miljard aan klimaatfinanciering zullen verstrekken,” Zei hij. Dit is tien keer meer dan de doelstelling om jaarlijks $ 100 miljard te mobiliseren, die naar verwachting niet voor 2023 door de ontwikkelde landen zal worden bereikt. India heeft de bal bij de ontwikkelde landen gelegd. Hikmat Arunabha Ghosh, van de Council on Energy, Environment and Water, een in New Delhi gevestigde denktank, is nu “Het zal niet alleen de klimaatactie monitoren, maar ook de verstrekte klimaatfinanciering”, Hij voltooide.

Je hebt nog 15,6% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.