Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Türkiye bedraagt ​​de inflatie 58,9% op jaarbasis

In Türkiye bedraagt ​​de inflatie 58,9% op jaarbasis

Volgens officiële gegevens die op maandag 4 september zijn gepubliceerd, bereikte de inflatie in Turkije in augustus 58,9% op jaarbasis, wat het hoogste punt is sinds december 2022. De inflatie versnelde in juli opnieuw en bereikte in de loop van een jaar 47,8%, na acht maanden van daling. De consumentenprijsinflatie, aangewakkerd door de depreciatie van de Turkse lira, bereikte in één maand tijd 9,1%.

De inflatie daalde in juni tot 38,2% op jaarbasis, het laagste niveau in anderhalf jaar, na een piek van 85,5% in oktober 2022. Hoewel de officiële cijfers hoger waren, zeiden onafhankelijke economen van de Inflation Research Group: (Enag ) Ze staan ​​sceptisch tegenover deze officiële cijfers. Volgens deze cijfers stijgen de consumentenprijzen met 128% op jaarbasis.

De Turkse centrale bank, die sinds juni haar belangrijkste rentetarief heeft verhoogd van 8,5% naar 25% om de inflatie in te dammen, heeft eind juli haar eindejaarsprognoses herzien. Volgens haar zal de inflatie eind 2023 58% bereiken, meer dan het dubbele van de eerdere verwachtingen, voordat deze terugkeert naar inflatie. “stabiliteit” Uit het jaar 2025.

Lees ook (2022): Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Türkiye bevindt de economie zich op een gevaarlijke helling

De druk op de centrale bank zal toenemen

“We weten dat het bestrijden van de inflatie tijd zal vergen. We bevinden ons in een overgangsperiode. We zullen doen wat nodig is [resserrement monétaire, politique de crédit et politiques des revenus] Om de inflatie onder controle te houden en vervolgens terug te dringen.gaf ze aan Maandag de tiende (voorheen Twitter) Turkse minister van Economie Mehmet Simsek.

READ  Wie wordt getroffen door deze cheque van 100 euro?

“De inflatiecijfers zijn behoorlijk verschrikkelijk. Dit zal de druk op hem vergroten [la banque centrale] Om de belangrijkste rente aanzienlijk te verhogen “, veroordeelde Timothy Ash, analist bij Blue Asset Management. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die na zijn herverkiezing eind mei een nieuwe minister van Economie en een nieuwe gouverneur van de centrale bank benoemde – benoemingen die in economische kringen worden toegejuicht – zou zich tegen een dergelijke verhoging kunnen verzetten.

Het Turkse staatshoofd gelooft, in tegenstelling tot traditionele economische theorieën, dat hoge rentetarieven de inflatie bevorderen. Turkije kampt sinds eind 2019 met een aanhoudende inflatie met dubbele cijfers, waardoor de kosten van levensonderhoud voor veel gezinnen onbetaalbaar worden.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees “Wat betreft de versnelling van de inflatie had iedereen het uiteindelijk bij het verkeerde eind, zelfs degenen die het hadden voorspeld.”

De wereld met Agence France-Presse