Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Tunesië verlengt president Kais Saied de bevriezing van het parlement

Tunesië duikt weer een stukje verder in het onbekende. De president van de staat, Qais Saeed, heeft besloten de termijn te verlengen “tot nader order” En de bevriezing van het parlement, kondigde het voorzitterschap van de republiek aan in de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 augustus. Zijn activiteiten zijn sindsdien opgeschort 25 juli staatsgreep, Hierdoor kon de president zichzelf alle bevoegdheden verlenen.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Tunesië stortte zich in het onbekende na de staatsgreep van president Kais Saied

Mohammed Saeed “Hij vaardigde een republikeins decreet uit tot verlenging van de uitzonderlijke maatregelen met betrekking tot het bevriezen van de activiteiten van het Huis van Afgevaardigden en het opheffen van de immuniteit van alle afgevaardigden, tot nader order.”Dat meldt het presidentschap in een korte verklaring op zijn Facebook-pagina. Het parlement zou aanvankelijk voor 30 dagen worden geschorst.

In afwachting van de routekaart

“De president zal de komende dagen het Tunesische volk toespreken.”Het voorzitterschap voegde toe, zonder verdere details. Op 25 juli beriep Said zich op de grondwet om zichzelf volledige bevoegdheden te verlenen, het regeringshoofd te ontslaan en het parlement voor dertig dagen te schorsen.

Een besluit aan de kaak gesteld als een “staatsgreep” zowel door advocaten als door de tegenstanders van de heer Said, met name de islamistisch geïnspireerde Ennahda-partij, de belangrijkste parlementaire kracht in dit land dat wordt geteisterd door maanden van politieke struikelblokken en de zorgwekkende voortgang van de COVID-19-pandemie.

Sinds zijn staatsgreep moet president Saeed nog een nieuwe regering benoemen of zijn regering onthullen “wegenkaart”Verschillende politieke partijen en maatschappelijke organisaties eisten het.

READ  Vijf weken voor de peiling kwam Angela Merkel de worstelende conservatieven te hulp

Veel Tunesiërs hebben echter enthousiast onthaald De acties van de heer Said: Vanwege hun onvrede met hun politieke klasse verwachten ze krachtige acties tegen corruptie en straffeloosheid in een land waar de sociale, economische en gezondheidssituatie erg moeilijk is.

Anti-corruptie zuivering

Maar als de president erg populair is in Tunesië, baart zijn politieke staatsgreep de internationale gemeenschap zorgen, die vreest dat de bakermat van de Arabische Lente zich terugtrekt in de richting van autoritarisme.

De “desinfectie” De strijd tegen corruptie die de president sinds de staatsgreep van juli heeft gelanceerd, heeft de angst en vrees voor een afname van de vrijheden in Tunesië doen toenemen. Ambtenaren, zakenlieden, rechters en voormalige parlementsleden zijn het doelwit van arrestaties, reisverboden en huisarrest, met een eenvoudig besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zonder rechtvaardiging, waarbij mensenrechtenverdedigers worden veroordeeld.

Rechtstheoreticus Qais Saeed Hij heeft zich sinds zijn aantreden in 2019 opgeworpen als de ultieme vertaler van de grondwet en is gebaseerd op artikel 80, dat voorziet in uitzonderlijke maatregelen in geval van ‘dreigend gevaar’ Voor de nationale veiligheid, om zijn beslissingen te rechtvaardigen.

dubbele renaissance

“Vrijheid van verkeer is een grondwettelijk recht dat ik beloof te garanderen.”De Tunesische president stelde vorige week gerust. “Maar sommige mensen zullen voor de rechter moeten verschijnen voordat ze kunnen reizen.”, hij voegde toe.

Het uitzonderlijke regime dat een maand geleden werd ingesteld, heeft ook politieke partijen in een gevoelige positie gebracht, met name de reeds verzwakte Ennahda-partij. Maandagavond, vlak voor de aankondiging van het presidentschap, kondigde de islamistisch geïnspireerde partij de vervanging van haar uitvoerend bureau aan. De leider, Rashid Ghannouchi, besloot de taken van alle leden te beëindigen en een nieuwe uitvoerende raad te vormen, “Om met de vereiste efficiëntie aan de eisen van de huidige periode te voldoen”Dat meldt de partij in een verklaring. De partij heeft nog niet gereageerd op de verlenging van de parlementaire bevriezing.

READ  In Algerije won de traditionele partij van het Nationale Bevrijdingsfront de parlementsverkiezingen
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Tunesië wordt “de vreugde van een volk niet langer gesmoord”

De wereld met AFP