Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Tunesië gingen advocaten staken uit protest tegen de gewelddadige arrestatie van hun collega Sonia Dahmani

In Tunesië gingen advocaten staken uit protest tegen de gewelddadige arrestatie van hun collega Sonia Dahmani

Tunesische advocaten organiseerden maandag (13 mei) een staking bij alle rechtbanken van het land om te protesteren tegen de arrestatie van een van hun collega’s op het hoofdkantoor van de vakbond, volgens wat werd gerapporteerd door de Nationale Unie van Advocaten in Tunesië. “De staking werd voor 100% gerespecteerd.”Al-Arousi Al-Zaghir, hoofd van de Orde van Advocaten in de hoofdstad, vertelde de pers.

Deze mobilisatie kwam na de gedwongen arrestatie zaterdagavond van advocaat en schrijfster Sonia Dahmani op het hoofdkantoor van het Nationaal Arbeidsbureau in Tunesië, waar ze haar toevlucht zocht nadat ze voor de rechtbank was gedagvaard vanwege haar verklaringen op televisie.

Tijdens een programma uitgezonden op 7 mei zei MI Al-Dahmani sprak op sarcastische toon “Over welk uitzonderlijk land hebben we het?”, in reactie op een andere columnist die zojuist had gezegd dat migranten uit verschillende landen ten zuiden van de Sahara zich in Tunesië willen vestigen. De onderzoeksrechter heeft een bevel uitgevaardigd om MI Haar advocaat, Dalila Mosaddeq, zei dat Al-Dahmani niet werd geïnterviewd. “De rechter oordeelde dat de omstandigheden binnen de rechtbank niet geschikt waren om deze hoorzitting te houden.”De advocaat voegde eraan toe.

Twee andere columnisten werden gearresteerd

een aanklacht indienen ‘De rechterlijke macht staat onder bevel’Tientallen advocaten demonstreerden vanochtend voor dezelfde rechtbank – het Gerecht van Eerste Aanleg – om zijn vrijlating te eisen “direct” Van mI Al-Dahmani vertelde verslaggevers van Agence France-Presse.

Zaterdag drongen politieagenten in burger met maskers het hoofdkwartier van het Nationale Arbeidersbureau in Tunis binnen en vielen advocaten en journalisten aan voordat ze de heer arresteerden.I Al-Dahmani, volgens video’s en getuigenissen. Volgens haar advocaat loopt er een speciaal onderzoek naar de columniste in verband met de radio “Valse informatie bedoeld om de openbare veiligheid te schaden” En “Aanzetten tot haatzaaien”Overeenkomstig wetsdecreet nr. 54.

READ  De Verenigde Staten beschuldigen Noord-Korea ervan wapens te leveren aan de Wagner Group

Dit decreet, uitgevaardigd in september 2022 door president Kais Saied, straft iedereen die informatie- en communicatienetwerken gebruikt om… “Schrijf, produceer, distribueer [ou] Het verspreiden van nepnieuws (…) Met als doel de rechten van anderen te schenden of de openbare veiligheid te schaden.”.

In de nacht van zaterdag op zondag werden op grond van deze bepaling ook twee andere bekende columnisten gearresteerd vanwege hun uitspraken in de media. De onderzoeksrechter verlengde de periode van voorlopige hechtenis met achtenveertig uur.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Tunesië arresteert het regime op brute wijze een advocaat en twee columnisten vanwege hun buitensporig sarcastische kritiek

De wereld met Agence France-Presse

Hergebruik deze inhoud