Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Shanghai demonstreren honderden jongeren tegen het zero covid-beleid na de Urumqi-tragedie

In Shanghai demonstreren honderden jongeren tegen het zero covid-beleid na de Urumqi-tragedie

Een buitengewoon protest in China: op zaterdag 26 november kwamen honderden jonge mensen bijeen in het centrum van Shanghai om te schreeuwen “Xi Jinping, neem ontslag!” of “Weg met de Communistische Partij!” » Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een brand waarbij tien mensen omkwamen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang in het westen.. Voor velen is de brand het zoveelste drama van de Zero Covid-strategie: hulp werd geblokkeerd toen deze ter plaatse arriveerde vanwege gezondheidsbeperkingen.

In Shanghai verspreidde het nieuws zich op sociale netwerken: enkele tientallen mensen die zich op een kruispunt in Urumqi Street bevonden om kaarsen en enkele bloemen te leggen, werden vergezeld door honderden anderen, ontroerd door de tragedie. En boos op een beleid dat maar doorgaat. hinderen in hun dagelijks leven.

Meteen om middernacht is de menigte compact en bewaakt een cordon van honderden politieagenten al de omliggende straten. Naast de weinige offers die op de grond zijn gelegd, dragen de rouwenden een wit laken. “Deze lege pagina, er staat niets op geschreven, maar het is geïmpliceerd, het is heel logisch. Ons land staat ons niet toe hier iets te schrijven. Maar zelfs als we niets schrijven, weten mensen wat we graag zeggen. legt een jonge vrouw van amper 30 uit. Wat ik voel is dat ik een paar uur vrij ben: ook al is het heel kort, voor een keer kan ik zeggen wat ik wil zeggen. » Toen ze dit hoorde, barstte haar vriend in tranen uit. “Het is de eerste keer dat ik dit in China heb gezien.”Ze rechtvaardigt het inslikken van haar tranen.

READ  La calotte glaciaire du Groenland a perdu 4 700 milliards de ton depuis 2002

“Vergeet 6-4 niet”

De verzamelde mensen zijn meestal jonge mensen: het is de generatie die behoefte heeft aan reizen en vrijheid, verbonden met de rest van de wereld, die het meest lijdt onder de bewegingsbeperkingen die de gezondheidsstrategie al bijna drie jaar oplegt. Slogans die in koor werden gezongen door de meest gedurfde lifters van het publiek. De eerste is rechtstreeks gericht op het zero Covid-beleid: “Gezondheidssymbool, verdomme …” Op gezette tijden zingt het publiek het Chinese volkslied, een revolutionair lied dat begint met “Rechtop! Mensen die geen slaven meer willen zijn! » In april, tijdens de opsluiting van Shanghai, werden deze woorden geblokkeerd op Weibo, een Twitter-achtig netwerk.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In China krijgt de frustratie van jongeren met het zero Covid-beleid een politieke wending

Maar beetje bij beetje durven sommigen meer politieke onderwerpen aan te pakken en eisen ze vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Anderen verklaren: “Vergeet 6-4 niet”Verwijzend naar het Tiananmen-bloedbad, 4 juni 1989. Wanneer iemand durft te gooien “Xi Jinping, berusting”De menigte leek opgewonden: ze scandeerden de slogan vurig, alsof Al-Na’i een taboe had doorbroken. Nog een lancering: “Weg met de Communistische Partij”ook hier taboe.

Je hebt 55,96% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.