Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Portugal heeft de socialistische regering haar linkse bondgenoten in de steek gelaten

Het resultaat van de scheiding tussen de linkse partijen van Portugal, de onverwachte verwerping van de Financieringswet 2022 op woensdag 27 oktober, zou het vroege einde moeten betekenen van de socialistische regering van Antonio Costa. Het proces van oproepen tot vervroegde verkiezingen is al begonnen.

President van de Republiek, Coördinator: Marcelo Rebelo de SousaHij ontmoette woensdagavond de voorzitter van de Tweede Kamer. “Als de Vergadering niet in staat is om een ​​basisbegroting voor het land goed te keuren, zou het positief zijn om de stem van de Portugezen terug te geven”, Het staatshoofd drong aan. Na een ontmoeting met sociale actoren, vrijdag, een ontmoeting met de leiders van de partijen die vertegenwoordigd zijn in de Assemblee, zaterdag, en dan de oproep van de Raad van State, woensdag 3 november, moet de heer Rebelo de Sousa doorgaan, behalve voor de verrassing, bij de officiële ontbinding van de twee Huizen. In januari 2022 zouden dan vervroegde verkiezingen kunnen worden gehouden. Een paar weken geleden had niemand gedacht dat een dergelijke politieke crisis Portugal door elkaar zou schudden.

Woensdag lieten de Portugese Communistische Partij (PCP) en de radicaal-linkse partij Bloco de Esquerda (BE) de socialist Antonio Costa in de steek en stemden, samen met rechtse en extreemrechtse partijen, tegen de financieringswet. De tekst kreeg slechts een gunstige stemming van de 108 socialistische afgevaardigden (van de 230 zetels). Met 117 stemmen tegen en vijf onthoudingen – deze drie parlementsleden van PAN Animal Defenders en Milieuactivisten en twee niet-verwante parlementsleden – werd het verzoek afgewezen. De eerste sinds de opkomst van de democratie in Portugal.

READ  De aangeklaagde ex-Boeing-piloot wil geen 'zondebok' zijn

“Onverantwoordelijk”

“De begrotingscrisis associëren met een ongekende gezondheidscrisis is het meest onverantwoordelijke en heeft reële gevolgen voor het leven van mensen en de toekomst van het land. Ines Souza Real, leider van de Nationale Actiepartij, protesteerde. Oppositie betekent niet dat je tegen alles bent. “

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Sociaal-Democratische Partij (PSD, centrumrechts), Roy Rio heeft het socialistische economische model bekritiseerd en beschuldigd. “Vertrouwen op radicaal links”. Links van haar kant bekritiseerde de regering vanwege haar gebrek aan ambitie op sociaal gebied. Met name de PCP heeft een forse verhoging van het minimumloon geëist, van de huidige 665 per maand naar 850 euro, om aan de “nationale noodtoestand”, Volgens communistisch leider Jerónimo de Sousa. De regering stelde een geleidelijke verhoging voor tot € 705 in 2022 en € 750 in 2023, een aanbod dat door de Pakistaanse Communistische Partij onvoldoende werd geacht. Net als de geplande verhoging van de pensioenen met €10.

Je hebt 53,01% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.