Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zware regen op Sicilië in voorbereiding op orkaan

Sicilië, dat sinds zondag te maken heeft met hevige regenval en overstromingen veroorzaakt, zet zich donderdag schrap voor zijn tweede orkaan in een week. Drie mensen zijn al overleden als gevolg van stortregens en modderstromen die sinds dit weekend de regio Catania, de op één na grootste stad van Sicilië, hebben getroffen. Inwoners van deze kustplaats in het zuidoosten van het eiland zetten zich donderdag schrap voor een nieuwe golf van slecht weer.

Vannacht wordt een mediterrane orkaan verwacht

Volgens het openbare onderzoeksinstituut ISPRA zal een orkaan van het mediterrane type de oostkust van het eiland en het naburige Calabrië (het puntje van de Italiaanse laars) ’s nachts van donderdag tot en met vrijdag naderen. “Er worden zware regens en stormen verwacht in de zee aan de kust met golven van meer dan 4,5 meter”, zei hij, en benadrukte dat deze mediterrane cyclonen dit seizoen vaker voorkomen.

De civiele beschermingsdiensten van Oost-Sicilië hielden de oranje wake. Scholen in Catania en Syracuse waren gesloten, omdat de lokale autoriteiten de sluiting van afdelingen en rechtbanken tot vrijdag hebben bevolen. Medicanes zijn lagedruksystemen die lijken op tropische cyclonen die zich boven de Middellandse Zee vormen. De orkaan die dinsdag de stad Catania trof, vergezeld van 300 mm regen in 24 uur, overspoelde het centrale plein van de stad.

READ  Video. Spanje: de brand die Catalonië sinds vrijdag overspoelt "gestabiliseerd" volgens brandweerlieden, 415 hectare rook

overstroomde plaatsen

De Italiaanse televisie toonde beelden van ondergelopen spoedeisende hulp in het Garibaldi Nesima-ziekenhuis in Catania, evenals de rechtszaal. Volgens Antonio Navarra, een meteoroloog en hoofd van het Euro-mediterrane centrum voor klimaatverandering, meldde de krant woensdag. Corriere della SeraSicilië, dat deze zomer ook temperatuurrecords brak, is het epicentrum van extreme weersomstandigheden.

“We proberen te begrijpen of deze verschijnselen ernstiger zullen worden door klimaatverandering, en of hun aard zal veranderen naarmate hun frequentie toeneemt,” legde hij uit. Volgens Coldiretti, de belangrijkste landbouwvereniging van Italië, hebben boerderijen aanzienlijke schade geleden, waaronder olijfgaarden en sinaasappel- en citroenplantages. De schade aan gewassen en infrastructuur door het slechte weer dit jaar in Italië wordt geschat op 2 miljard euro.