Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Peru werden honderd toeristen vrijgelaten nadat ze gegijzeld waren in de Amazone

In Peru werden honderd toeristen vrijgelaten nadat ze gegijzeld waren in de Amazone

Inheemse volkeren in de Peruaanse Amazone hebben op vrijdag 4 november een groep van meer dan honderd toeristen vrijgelaten die de dag ervoor waren gegijzeld. Deze leden van de Konneko-gemeenschap wilden op deze manier protesteren tegen het gebrek aan overheidssteun na de olieramp. De vrijlating van de toeristen volgt op onderhandelingen, zo maakte de Peruaanse Ombudsman voor de Mensenrechten bekend.

Terwijl ze op een rivierboot reisden, werden deze mensen donderdag ontvoerd door leden van de Conneco-gemeenschap die de Peruaanse autoriteiten wilden overhalen om te reageren na het morsen van 2500 ton ruwe olie in een rivier op 16 september.

Onder de geselecteerde toeristen waren vrouwen en kinderen, van wie er 27 afkomstig waren uit de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De overige tachtig kwamen uit Peru.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Peru: Landbouwseizoen opgeschud door hoge prijzen kunstmest

‘Ze hebben ons allemaal vrijgelaten’Angela Ramirez, de Peruaanse wielrenner die deel uitmaakte van de groep, vertelde AFP na de aankondiging van de mensenrechtenombudsman. Ze voegde eraan toe dat er was “Veel angst, veel vermoeidheid” onder toeristen. Ze werden achtentwintig uur vastgehouden en begonnen water en voedsel te missen.

“Ze zijn al teruggekeerd naar hun oorspronkelijke plaatsen.”Minister van Toerisme Roberto Sanchez vertelde verslaggevers in Lima.

Een breuk in de grootste pijpleiding van het land

Volgens een lokale functionaris is besloten de gijzelaars te nemen zodat de regering een delegatie zou sturen om de milieuschade door de olieramp te monitoren. Deze functionaris voegde eraan toe dat de op deze manier vastgehouden passagiers de nacht op de boot zullen doorbrengen in afwachting van een oplossing.

READ  Poetin roept op tot nauwere samenwerking met Pyongyang

Het ongeval deed zich voor op een zijrivier van de Marañón-rivier die uitkijkt op het grondgebied van de Conneco-gemeenschap.

Inheemse groepen blokkeren sinds donderdag ook de doorgang van boten van welke aard dan ook op deze rivier uit protest tegen de olielekkage veroorzaakt door de breuk van de Norberano-oliepijpleiding (ONP) in de onshore Loreto-regio.

Op 27 september heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen voor 90 dagen in het getroffen gebied in de landen van de Cuninico- en Urarinas-gemeenschappen, waar ongeveer 2500 inheemse mensen wonen.

De Norberano-oliepijpleiding van het staatsbedrijf Petropero is een van de grootste van het land. Het werd vier decennia geleden gebouwd om olie van het Amazonegebied naar Piura aan de kust te vervoeren, een afstand van 800 kilometer.

Het bedrijf schreef het lek toe aan een aanval, met “Een opzettelijke breuk van 21 cm in de pijplijn”. Petropero heeft sinds januari tien aanvallen gemeld op zijn pijpleiding in Loreto, die olielekkages hebben veroorzaakt.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Espinar, Peru, wekt een kopermijn woede en bitterheid op

De wereld met AFP