Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland historische parlementsverkiezingen na het afzetten van Mark Rutte, die sinds 2010 aan de macht is

In Nederland historische parlementsverkiezingen na het afzetten van Mark Rutte, die sinds 2010 aan de macht is

Reuters Het feit dat Mark Rutte na dertien jaar aan de macht in Nederland is vertrokken om een ​​historisch referendum te houden, is een prestatie.

Reuters

Mark Rutte, die dertien jaar aan de macht is in Nederland, heeft een historische exit uit de peilingen gemaakt.

Internationaal – Nederland bereidt zich voor op een politiek hoofdstuk in zijn geschiedenis. De Nederlanders worden woensdag 22 november naar de stembus geroepen voor spannende parlementsverkiezingen die het einde zullen markeren van de recordbrekende dertienjarige ambtstermijn van premier Mark Rutte.

Mark Rutte, die sinds 2010 vier coalitieregeringen heeft geleid, kondigde in juli zijn besluit aan om zich terug te trekken uit de politiek nadat zijn regering instortte te midden van een onderlinge strijd over het aanscherpen van het asielbeleid.

“Alles kan gebeuren”

Deze nieuwe vervroegde parlementsverkiezingen zijn een ongekende kans om het Nederlandse politieke landschap te zien veranderen… maar opiniepeilingen hebben moeite met het bepalen van de mening. “Degenen die weten wie deze verkiezingen zal winnen, liegenPoliticoloog Julia Wouters vertelde AFP. Er kan nog van alles gebeuren. »

Bovendien zal geen enkele partij waarschijnlijk meer dan 20% van de stemmen krijgen, wat betekent dat het vormen van een coalitie langdurige debatten zal vergen. Het duurde 271 dagen om de laatste regering te vormen, wat een record is.

Immigratie, de kosten van levensonderhoud en de huizencrisis, waar vooral jonge Nederlandse kiezers last van hebben, waren belangrijke onderwerpen in de campagne. Na de lange carrière van Mark Rudd als premier kreeg hij de bijnaam “ teflon » Experts zeggen dat Nederlanders op zoek zijn naar een verandering in de manier waarop zij regeren om zo de corruptie aan te pakken.

Dilan Yesilkos, 46, van de centrumrechtse partij van Mark Rudd, werd met name het eerste vrouwelijke regeringshoofd. “ het is tijd”, vertelde AFP aan de zijlijn van een bijeenkomst. Hij werd geboren in Turkije en kwam op achtjarige leeftijd met zijn asielzoekende vader naar Nederland, maar maakt geen geheim van zijn ambities om de immigratie terug te dringen. Hij trok wenkbrauwen op door te zeggen open te staan ​​voor een mogelijke alliantie met de extreemrechtse PVV.

READ  Willem-Alexander en Maxima van Nederland, tijd om te heroveren

Want na enkele weken tussen de drie kandidaten kondigden de opiniepeilingen slechts enkele dagen voor de verkiezingen een onverwachte doorbraak aan van extreemrechts en vooral van PVV-kandidaat Geert Wilders.

Extreem-rechts stijgt in de peilingen

Laatstgenoemde heeft onlangs geprobeerd zijn imago te verzachten door enkele van zijn meest prominente posities te kwalificeren. In het bijzonder heeft hij enkele van zijn anti-islamitische standpunten verzacht en gezegd dat er dringender problemen zijn dan het terugdringen van het aantal asielzoekers. Aangevallen door zijn tegenstanders vanwege zijn opmerkingen tijdens het slotdebat op de NOS, beloofde hij premier te blijven. Allemaal Nederlanders.

Een overwinning voor het Kamerlid met peroxidehaar zou een politieke aardbeving veroorzaken die tot ver buiten de grenzen van Nederland gevoeld zou worden. Dit zou de vorming van een regering bemoeilijken en het vinden van partners voor de extreemrechtse partij onzeker maken.

Volgens analisten proberen kiezers de opkomst van een rechtse coalitie te voorkomen door Franz Timmermans te steunen. Volgens opiniepeilingen profiteerde de voormalige Europese commissaris, die aan het roer stond van de Labour-Groene Partij-coalitie, in de aanloop naar de verkiezingen van een sterke stijging van de steun. Hij wordt beschouwd als een toonaangevende autoriteit op het gebied van milieukwesties nadat hij de EU Green Deal heeft verdedigd.

Zie ook op HuffPost: