Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland heeft extreemrechts moeite om een ​​coalitie te vormen om een ​​regering te vormen

In Nederland heeft extreemrechts moeite om een ​​coalitie te vormen om een ​​regering te vormen

Zal Nederland geregeerd worden door extreemrechts van de populistische leider Geert Wilders? Dit vooruitzicht, dat de Europese hoofdsteden sinds de Nederlandse parlementsverkiezingen in november zorgen baarde, verdween deze week… en is niet verdwenen.

De zware onderhandelingen tussen vier rechtse partijen om een ​​coalitie te vormen, mislukten dinsdagavond plotseling, waarbij een van hen aankondigde de discussies te beëindigen. Pieter Omtzigt, de nieuwe partijleider van de NSC, maakte bekend niet deel te nemen aan een toekomstig Nederlands bestuur. Hij liet echter de mogelijkheid open dat zijn vertegenwoordigers een minderheidsregering van buitenaf zouden kunnen steunen.

Geen duidelijke meerderheid

De PVV van Geert Wilders, die in dezelfde fractie zit als de Nationale Rally in het Europees Parlement, kwam na de verkiezingen als beste uit de bus. Hij is dus verantwoordelijk voor het vormen van een regering. Maar met 37 vertegenwoordigers is het verre van een absolute meerderheid van 76 in het Parlement.

Sinds november onderhandelt hij met drie andere partijen: de centrumrechtse liberalen VVD, die tot vorig jaar aan de macht was, de burgerboerenbeweging BBB en de NSC van Peter Omdzig. Met de terugtrekking van laatstgenoemde is er geen duidelijke meerderheid, en alle andere centrum- en linkse partijen hebben het regeren met Geert Wilders formeel uitgesloten.

Uiteenlopende financiële projecties

“Ik begrijp het niet”, zei Geert Wilders dinsdagavond. Omdzig legde uit dat hij wegging vanwege meningsverschillen over begrotingszaken. “We hebben verschillende financiële projecties voor de komende jaren”, zei hij, en beschuldigde Geert Wilders ervan “loze beloften te doen die niet waargemaakt kunnen worden”.

“Peter Omdjikt stond vanaf het begin afkerig tegenover het idee om samen met Geert Wilders te regeren”, legt politicoloog Sarah de Lange van de Universiteit van Amsterdam uit.

READ  Belastingen: Oliemaatschappij Shell wil hoofdkantoor verhuizen naar Verenigd Koninkrijk, Nederland heeft spijt

Meer in het algemeen zijn er veel meningsverschillen tussen de onderhandelende partijen over de manier waarop overheidsgelden min of meer strikt beheerd moeten worden, hoe asielzoekers over het grondgebied moeten worden verdeeld, of hoe moet worden gereageerd op boerendemonstraties.

Vervroegde verkiezingen

Na het vertrek van Pieter Omtzigt is de politieke toekomst van Nederland onzekerder dan ooit. Ondanks het succes van de onderhandelingen gericht op het vormen van een minderheidscoalitie, is het verre van zeker dat Geert Wilders de leiding van de regering zal overnemen. “Het zal zowel nationaal als internationaal erg ingewikkeld zijn. Hij zal in veel landen niet als een acceptabele partner worden beschouwd”, vervolgt Sarah de Lange.

Eén manier is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Maar uit peilingen blijkt dat Geert Wilders zijn voorsprong zal bevestigen. Volgens een Peel-peiling heeft hij 32% van de stemmen (vergeleken met 23,5% bij de verkiezingen in november), wat zijn partij 50 zetels zou opleveren. Maar met uitsluitend de steun van de VVD en de BBB is het nog steeds onwaarschijnlijk dat hij een absolute meerderheid in het parlement zal behalen.

“Met uitzondering van Geert Wilders is geen enkele partij geïnteresseerd in vervroegde verkiezingen, en het zal de situatie op geen enkele manier fundamenteel veranderen”, merkt Sara de Lange op. Eén ding is zeker: het zal lang duren voordat er in Nederland een regering wordt gevormd. »