Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland een netto pensioen van 1.244 euro per maand…ook als je niet werkt

Na het bezoek aan China vervolgt Emmanuel Macron deze dinsdag en woensdag zijn diplomatieke toer in Nederland. Een staatsbezoek tegen de achtergrond van een sociale crisis die verband houdt met pensioenhervormingen. Maar in Nederland is de pensioenleeftijd veel later dan in Frankrijk.

In Nederland is de wettelijke pensioenleeftijd een van de laatste in Europa: momenteel 66 jaar en 10 maanden. Het zal stijgen tot 67 jaar in 2024 en 2025, en de wet bepaalt dat het wordt opgebouwd met de levensverwachting, alvorens te dalen. “Er is een site die je startleeftijd schat op basis van je geboortejaar. Voor iemand geboren in 1993 is de geschatte leeftijd 69 jaar en 9 maanden.

“In Nederland is de pensioenleeftijd helemaal geen probleem. Wij vinden het normaal om op je 67ste te vertrekken”, legt Margaux Solinas, een journalist van de site, uit.

1.244 euro per maand netto voor iedereen

Een ander detail van het Nederlandse model is dat het basispensioen is vastgesteld op 1.244 euro netto per maand, vrijwel onvoorwaardelijk betaald door de staat. Om hiervan te profiteren, moet u een deel van uw salaris afdragen aan het pensioenfonds. Maar het werkte niet noodzakelijk, zoals Margaux Solinas opmerkt. Om dit basispensioen te krijgen, “moet je in Nederland wonen of werken, maar je kunt het krijgen zonder te werken. Je moet aangesloten zijn bij de Nederlandse sociale zekerheid”, zegt hij op de microfoon van Europa 1.

De meeste Nederlandse werknemers ontvangen een aanvullend pensioen na bijdragen aan een door hun bedrijf opgericht pensioenfonds. In tegenstelling tot Frankrijk is het Nederlandse pensioenstelsel afhankelijk van zowel een basispensioen als kapitaal voor aanvullende pensioenen.

READ  Willem-Alexander lijdt en Maxima vliegt alleen naar Amerika