Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland bracht de geregistreerde immigratie extreemrechts de overwinning

In Nederland bracht de geregistreerde immigratie extreemrechts de overwinning

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van het Koninkrijk emigreerden in 2022 ruim 400.000 mensen naar Nederland. Cijfers in tegenstelling tot voorgaande jaren: 60% hoger dan in 2021 en 50% hoger dan in 2019, vóór de door Covid-19 veroorzaakte exploitatiebeperkingen.

Afgelopen juli hebben de liberalen Mark Rutte, die sinds 2010 premier was, afgezet en de parlementsverkiezingen bespoedigd. De afgelopen weken hebben de belangrijkste kandidaten zich allemaal geconcentreerd op een restrictiever immigratiebeleid. Zoals Dilan Yesilkos, die Mark Rutte opvolgde als leider van de centrumrechtse VVD: hij kwam als kinderasielzoeker uit Turkije en beloofde de immigratie terug te dringen.

“Tsunami”

“Immigratiestatistieken speelden een belangrijke rol in de campagne”, bevestigt Kees Groenendij, hoogleraar rechtssociologie aan de Universiteit van Nijmegen en expert op het gebied van migratievraagstukken. Afgezien van het aantal Oekraïense vluchtelingen zijn ook andere bronnen van aankomst – werknemers, gezinnen en internationale studenten – de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. »

“Een tsunami”, aldus de Bataafse extreemrechtse leider Geert Wilders, die woensdag de kastanjes uit het vuur trok nadat hij jarenlang van anti-immigratiestrijd zijn stokpaardje had gemaakt. “Meer dan een tsunami is het vooral een flinke toename van de instroom van arbeidskrachten, omdat er in Nederland een ernstig tekort aan arbeidskrachten is. In vrijwel elk restaurant of café zie je wel werkgelegenheid”, legt Kees Groenendij uit. studenten inschrijven die meer betalen voor hun collegegeld”.

Een verzadigde vastgoedmarkt

Geert Wilders heeft in het verleden naam gemaakt door zijn anti-EU en vooral anti-islamitische excessen te versterken. Maar, zo legt de professor uit, “was de islam geen centraal element in het debat tijdens deze verkiezingen.”

READ  Het vinden van Amazon's kantoren in Nederland... in een voormalige gevangenis

Bovenal zorgde de anti-immigratieretoriek van de PVV-leider ervoor dat de kiezers geconfronteerd werden met een verzadigde vastgoedmarkt: “Het gebrek aan woningen is een van de belangrijkste kwesties in het publieke debat. Dit gaat gepaard met internationale studenten die het moeilijk maken voor Nederlandse studenten om woonruimte te vinden, maar ook met hooggekwalificeerde buitenlanders die de vraag naar luxe accommodatie vergroten en de prijzen opdrijven. Ook asielzoekers krijgen de schuld, met als thema ‘zij komen vóór onze kinderen’”, vat Kees Kronendij samen.