Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Mali kondigt de regering de terugkeer aan van Choguel Maiga op de post van premier

In Mali kondigt de regering de terugkeer aan van Choguel Maiga op de post van premier

Chogel Kokala Maiga keert terug naar de post van premier van Mali Nu is het officieel. “Na bijna vier maanden medische rust hervat de premier, regeringsleider, Chuguel Kokala Maiga, vandaag zijn dienst.”Dat maakte de financiële overheid maandag 5 november bekend via haar Facebook-account.

Deze civiele en politieke veteraan werd in juni 2021 tot premier benoemd en moest in augustus 2022 met pensioen na een beroerte op 64-jarige leeftijd. Over zijn terugkeer wordt gespeculeerd een aantal dagen geleden. hij had aanzienlijk Op 25 november werd hij ontvangen door kolonel Asemi Guta, leider van de heersende junta, die zei dat hij geschikt was om zijn functie te hervatten.

Maar de laatste kwam zondagavond daarna op stoom De heer Guetta herriep het decreet van 21 augustus waarbij kolonel Abdullah Maiga tot interim-premier werd benoemd. Inderdaad, Choguel Kokalla Maïga vindt zijn post automatisch.

De verklaringen achter deze terugkeer en de implicaties ervan zijn duister en de interne dynamiek van de junta is in het grootste geheim gehuld.

Lees ook Mali: De Europese Unie legt sancties op aan premier Chuguil Maiga en vier leden van de militaire junta

Timer zonder onderbreking of omkering van de track

Zo zorgde kolonel Abdullahi Maiga, minister van Territoriaal Bestuur en Decentralisatie en woordvoerder van de regering, voor de overgangsperiode van vier maanden. Maar het betekende geen grote breuk of verandering in het pad van de Militaire Raad, die via de eerste staatsgreep in augustus 2020 aan de macht kwam en in mei 2021 weer consolideerde. Belangrijke beslissingen worden geacht in besloten kring te worden genomen. gedomineerd door de overheid. door het leger, ergens anders dan de zetel van de regering.

READ  Vuren op een legerstructuur nabij de Oekraïense grens
Lees ook Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Mali: Asimi Guetta, kolonel in twee staatsgrepen

Het decreet dat zondagavond werd voorgelezen, benoemt kolonel Abdullahi Maiga tot staatsminister, die verantwoordelijk blijft voor regionaal bestuur en decentralisatie. Hij wordt ook opgeroepen om ervoor te zorgen dat de minister-president tijdelijk wordt aangesteld bij afwezigheid, arbeidsongeschiktheid of vacature.

Kolonel Maiga stond drie en een halve maand aan het hoofd van de regering en trad in de voetsporen van zijn naamgenoot. De twee mannen zijn de gezichten van de verdeeldheid die na mei 2021 plaatsvond met de voormalige bondgenoten, Frankrijk en zijn partners, en de gezichten van de militaire en politieke heroriëntatie op Rusland.

Sinds 2012 wordt Mali geplaagd door wijdverbreid jihadisme en een diepe multidimensionale crisis: politiek, economisch en humanitair.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Mali: “Barkhane” staat op het punt een dertigjarige cyclus van Franse buitenlandse operaties in Afrika af te ronden

De wereld met Agence France-Presse