Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In het licht van watertekorten „moet iedereen oppassen niet onnodig water te verspillen”, herinnert de hydrogeoloog zich.

“Iedereen moet voor water zorgen, niet onnodig water verspillen”, Het werd eraan herinnerd op dinsdag 10 mei in franceinfo Violaine Bault, hydrogeoloog bij het Bureau of Research in Geology and Mining (BRGM), terwijl 15 afdelingen nog steeds alert of alert zijn op droogte in Frankrijk en hun bezorgdheid uiten over grondwaterreserves. houding ‘Heel tegenstrijdig’ Afhankelijk van de regio, merkt Violaine Bault op, met lagen en niveaus die min of meer zijn opgeladen “zorgwekkend” Vooral in de Provence-Alpes-Côte d’Azur. En zelfs als er binnenkort hevige regen valt, zal het “al te laat” zijn om effect te hebben “op grondwaterniveau”Hydrogeoloog voegt toe.

>> Droogte: Volg de buurt

franceinfo: Zijn er regionale verschillen in de toestand van de waterreserves?

Viool Bout: Ja, er zijn regionale verschillen. Allereerst is de aanvulling deze winter erg laag geweest, in de periode dat grondwater normaal gesproken wordt aangevuld. We hebben dus een groot deel van de lagen die nu onder de maat zijn. De situatie is erg tegenstrijdig. Het is veel vleiend in het zuidwesten, vooral in Occitanie, waar het de afgelopen twee maanden heeft geregend en het grondwaterpeil is aangevuld. En in het noorden hebben we watervoerende lagen die inert zijn en minder kunnen reageren op de afwezigheid van regen. Elders zijn de niveaus zorgwekkender, vooral in de Provence-Alpes-Côte d’Azur ten zuiden van de Drôme, in de Vendée, de Charente en tot aan Turijn, waar het deze winter heel weinig heeft geregend.

Moeten we ons zorgen maken over de staat van deze reserves? Wat kunnen de gevolgen zijn?

READ  Zwitserland vestigt een nieuw record voor de berekening van het getal Pirts.ch

De gevolgen zijn nu al zichtbaar bij provinciale verordeningen die het watergebruik beperken. En u moet weten dat de meeste grote watervoerende lagen in Frankrijk de stroom van rivieren regelen. Dus in de zomer, als het niet regent, als er altijd water in de beken is, komt dat omdat het uit grondwater komt. Als de grondwaterstanden laag zijn, hebben ze dus moeite om de vaarwegen weer aan te vullen. Daardoor krimpen ook rivieren met het effect op dieren en planten.

Zal zware regenval in mei helpen of is het al te laat?

Het is altijd nuttig omdat het helpt de grond te bevochtigen en de vegetatie te voeden. Hierdoor kunnen boeren niet irrigeren en geen grondwater oppompen. Toen was het op grondwaterniveau al te laat, omdat er in het voorjaar en de zomer zo weinig water viel dat het het grondwater had weten te infiltreren.

Welke oplossingen raadt u aan om water te besparen? Moeten we in de toekomst meer sparen?

BRGM is gevuld. We ondersteunen de staatsdiensten en het ministerie van Milieutransformatie bij alle besluitvorming en prognoses voor de zomer. We zullen ons waterverbruik moeten herzien. Dit wordt al tientallen jaren gedaan, met name met programma’s voor wateragentschappen. Maar eigenlijk moet iedereen voorzichtig zijn met water en niet onnodig water verspillen.