Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Groningen wordt het leven verwoest door aardbevingen

In Groningen wordt het leven verwoest door aardbevingen

In de muur achter de televisie strekt zich horizontaal een grote scheur uit. Het is lang geleden dat Irène Venditti het opmerkte. Zijn huis is luidruchtig, buigt en zakt. Geen enkel onderdeel wordt weggelaten. Zittend op een groene bank knuffelt een zestigjarige man met wit haar en een rode trui zijn hond. “Het wordt erger”, Ze klaagt. In Woltersum, een klein dorp met 365 inwoners in de provincie Groningen, schudde de aardbeving de meeste huizen.

In deze regio in het noorden van Nederland zijn 85.000 eigendommen beschadigd door herhaalde aardbevingen. Niet dat het gebied daar bijzonder bevorderlijk voor is. De reden hiervoor is te vinden in het grootste aardgasveld van Europa, Groningen.

Als leider van de energieproductie van het land heeft het zeker sinds de jaren zestig deelgenomen aan de verrijking van het land, maar het heeft besloten de exploitatie ervan stop te zetten nadat zich sinds de jaren tachtig honderden aardbevingen hebben voorgedaan. Tegen oktober 2024 zouden de kleppen definitief moeten worden losgekoppeld, maar wetenschappers zeggen dat aardbevingen nog jaren kunnen aanhouden.

Zie reparatie

Wanneer het gas wordt gewonnen, veroorzaakt het reservoir in de grond kleine aardbevingen. In 2012 bereikte een aardbeving in de regio een kracht van 3,6. Irène Venditti herinnert het zich nog goed. De professionele vertaler werd midden in de nacht wakker van de rillingen. De muren trilden.

Haar toon verstijft als ze het heeft over het werk dat ze thuis moet doen: vijftien meter insecten in de grond begraven om de muren te ondersteunen, scheuren repareren. “Dit vertegenwoordigt ongeveer € 350.000fluistert ze Maar met welk geld moet ik betalen? »

Het Gronings Mijnschade Instituut en de Rijkscoördinatie Groningen zijn verantwoordelijk voor het monitoren van de schade en het financieren van herstel. Maar ze schatten dat de instorting van het oude huis waar Irene dertig jaar heeft gewoond niet is veroorzaakt door een aardbeving.

READ  Koningin Máxima adopteert drie egels en maakt dat luid en duidelijk bekend

Sinds 2016 vecht de bewoner voor schadevergoeding bij de rechtbank in Groningen. Tegen het eerste besluit ging zij in beroep. Er is geen sprake van weggaan. Zijn vakantiehuis bevindt zich in Beziers, Frankrijk, maar zijn hele leven en herinneringen zijn hier.

‘De belangen van de lokale bevolking zijn genegeerd’

Een paar kilometer verderop, vlakbij het Woldersumkanaal, werd het huis van Lawrence Mengering in augustus 2018 versterkt met twee grote houten armen die de gevel ondersteunden. Maar sindsdien hebben zich nieuwe aardbevingen voorgedaan en zijn er nieuwe scheuren ontstaan. Conclusie: Zijn huis moet vernietigd worden om volledig herbouwd te kunnen worden. wanneer De elektronische ingenieur dacht even gevaarlijk na: “Volgend jaar of het jaar daarna. Je weet het echt niet. »

Er ontstaat permanente onzekerheid “mentale stress” En “Gezondheidsproblemen”, Dat merkt Michael Tuckers op, een professor aan de Rijksuniversiteit Groningen die leiding geeft aan een door de overheid gefinancierd onderzoeksteam dat belast is met het monitoren van de impact van de gascrisis op inwoners.

Volgens de analist hebben de bewoners het vertrouwen in de regering verloren en is onlangs een plan van vijftig maatregelen aangenomen, genaamd Nij Began (“Nieuw Begin”), bedoeld om hen te helpen. In dat laatste erkent de regering de aanwezigheid van oliemaatschappijen. ‘Structureel de belangen van de lokale bevolking genegeerd.’ Een mee-culpa wordt door de slachtoffers als te laat beschouwd.

Ruim 15.000 niet-conforme woningen

Overal in de omliggende dorpen dezelfde gebarsten muren, dezelfde kranen, dezelfde steigerwoningen aan de overkant. Oude bakstenen huizen in de provincie zijn niet gebouwd om een ​​aardbeving te weerstaan. Zelfs een klein bedrag.

READ  Markeer Root in de "Macro Mafia"-scènes

Niet alle nederzettingen hebben zich aangesloten bij het versterkingsprogramma van de landelijke vereniging in Groningen. Sommige moeten nog worden aangekondigd, terwijl andere volgens de onderzoeken van het bedrijf geen extra werk vergen. Maar hij bevestigt dat ruim 15.000 huizen niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Moet dus versterkt worden.

Het metaalachtige geluid van zagen echoot op de vloer van een huis in aanbouw. John werkt hier sinds augustus 2023 en is alweer bezig met zijn vierde versterkingsproject. Op de begane grond zijn de muren 12 centimeter dik. “Aan het eind van de klus zal het heel solide zijnTadema bootst de arbeider van het bedrijf na met zijn handen. Als een bunker. “. Hij zal goed nieuws krijgen “Baan gegarandeerd voor tenminste de komende vijf jaar.”