Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Georgië is het machtsvertoon van de regering

In Georgië is het machtsvertoon van de regering

De sfeer is heel anders dan de afgelopen weken. Vrijdag 17 mei vervingen rituele en polyfone gezangen in Tbilisi, Georgië, de fluittonen die al een maand voor het Parlement klonken om de intrekking te eisen van het controversiële wetsvoorstel over ‘buitenlandse invloed’, dat het Parlement op 14 mei had aangenomen. Ook de menigte ziet er anders uit: weinig jongeren, maar veel gezinnen, ouderen en priesters. Sinds de ochtend zijn tienduizenden Georgiërs naar de hoofdstad gekomen om deel te nemen aan ‘Family Purity Day’, die de zogenaamde ‘traditionele’ waarden verdedigt in deze voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Georgië: De Orthodoxe Kerk, een trouwe bondgenoot van de regering en het Kremlin

Deze viering, gelanceerd door de Georgisch-Orthodoxe Kerk in 2014, valt samen met de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Maar dit jaar was vooral een machtsvertoon van de regering, waarbij duizenden demonstranten sinds de herinvoering van het wetsontwerp elke avond uitbundig juichten, naar het voorbeeld van een Russische wet die tot doel heeft het maatschappelijk middenveld en de onafhankelijke media het zwijgen op te leggen.

Georgische premier Irakli Kobakhidze (midden) tijdens “Family Purity Day” in Tbilisi, 17 mei 2024.

Verschillende leiders van de regerende Georgian Dream-partij, waaronder premier Irakli Kobakhidze, sloten zich aan bij de processie naar de Holy Trinity Cathedral, de grootste kerk van de stad, waarvan de bouw werd gefinancierd door de sterke man van het land, Bidzina Ivanishvili. De regering heeft deze dag ook officieel uitgeroepen tot nationale feestdag en in 2024 tot feestdag.

READ  Grote bezorgdheid over de ongecontroleerde terugkeer van een stuk Chinese raket naar de aarde

“Anti-homopropaganda”

Zich bewust van het risico op provocaties en confrontaties, riepen tegenstanders van het wetsvoorstel “buitenlandse invloed” op om die dag geen demonstraties te houden. Hij voegde eraan toe: “De regering wil laten zien dat zij sterker is dan de demonstrantenzucht David Matiashvili, een 22-jarige student journalistiek die aanwezig was om verslag te doen van de mars. De meeste mensen die vandaag kwamen zijn overheidswerknemers. Ze weten heel goed dat als ze niet komen, ze hun baan kunnen verliezen. Maar sommigen van hen zijn daar uit overtuiginghij voegt toe. Het is anti-homopropagandadag, mensen zijn tegen homo’s. »

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Ondanks de protesten neemt het Georgische parlement een wet inzake ‘buitenlandse invloed’ aan, vergelijkbaar met het Russische model

In de optocht onderschrijven de meesten het idee “Familie is mijn moeder en vader”. “We zijn hier om de zuiverheid van familiewaarden te verdedigen en om loyaliteit aan onze tradities en de staat tot uitdrukking te brengen.”zegt Tamar Khorjoani, 60, die met haar dochter en kleinzoon kwam. Zoals veel van de deelnemers toont deze orthodoxe gelovige grote vijandigheid tegenover seksuele minderheden. Daar is zij ook van overtuigd “De Europeanen willen Georgiërs dwingen het homohuwelijk te adopteren om de Europese Unie binnen te komen.”. Hij voegde eraan toe: “Georgië heeft geen andere oplossing dan Europa, maar het moet ons accepteren zoals we zijn, met onze waarden en waardigheid!”Benadrukt.

Je hebt nog 55,57% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.

READ  Het verhaal van de speciale verslaggever van Le Figaro