Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In de Verenigde Staten verdubbelt de Federal Reserve, gezien de stijgende prijzen, haar belangrijkste rentetarieven

Op woensdag 15 juni besloot de Federal Reserve haar beleidsrente te verdubbelen, nadat de inflatie in mei 8,6% bereikte. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de korte rente met 0,75 punt, een ongekende stijging sinds 1994. Ze ligt nu tussen 1,5% en 1,75%. In maart was de rente nog bijna nul, schommelend tussen 0% en 0,25% sinds het begin van de COVID-19-pandemie. De instelling onder leiding van Jerome Powell heeft zich echter laten overweldigen door de algemene prijsstijging tot niveaus die sinds 1981 niet meer zijn voorgekomen, terwijl de arbeidsmarkt oververhit raakt, met een lager werkloosheidspercentage van 3,6%.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De inflatie in de VS versnelt en bereikt het hoogste niveau sinds 1981

Het rampzalige inflatiecijfer voor mei, dat op vrijdag 10 juni werd gepubliceerd, schokte de monetaire instelling. “We waren van mening dat krachtig optreden tijdens deze bijeenkomst gerechtvaardigd was en dat hebben we ook gedaan.”‘ zei meneer Powell, in de overtuiging dat het zo was “De arbeidsmarkt” [était] Te veel spanning en te hoge inflatie. Tijdens haar volgende vergadering in juli overwoog zij de rente opnieuw te verhogen van 0,5 naar 0,75 punt. Tegen het einde van 2022 is de Fed nog steeds van plan om haar rentetarieven te verdubbelen, die 3,4% zullen bereiken en dan een piek zullen bereiken van 3,8% in 2023. Dit is een aanzienlijke opwaartse bijstelling sinds de prognose van maart, en de instelling voorspelde destijds de korte termijn tarieven van slechts 1,9% en 2,8% tegen het einde van 2022 en 2023.

READ  Beste dagen om geld op uw rekening te storten!
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Wall Street zakt, bezorgd over inflatie en mogelijke renteverhoging

De pakketten werden geprezen door de financiële markten, die steeds kritischer werden op de centrale bank die ze ervan beschuldigden altijd achter te lopen op schema. Wall Street herstelde zich, waarbij de technologie-index Nasdaq 2,50% steeg, terwijl de S&P 500, die grote bedrijven weerspiegelt, 1,46% steeg. De tienjaarsrente daalde aanzienlijk, van 3,48% naar 3,28%. Niemand weet of deze financiële kalmte zal voortduren – in eerdere vergaderingen verwelkomden de markten telkens de evenwichtige toespraak van de heer Powell, voordat ze van gedachten veranderden en zich in de volgende dagen terugtrokken – maar de bank geeft een gevoel van herverbinding met de economische realiteit, van hoge inflatie tot stop het.

Vertrouw de consument

Powell gelooft nog steeds dat het mogelijk is om een ​​zachte landing voor de economie te kanaliseren. ‘We zoeken geen recessie’, bevestigd. De centrale bank voorspelt een werkloosheidspercentage van 4,1% voor 2024, een groei van 1,9% en een inflatie die daalt tot 2,1%, wat neerkomt op een gecontroleerde vertraging van de bedrijvigheid. De voorzitter van de Federal Reserve is van mening dat een ongeval mogelijk is als zich een externe gebeurtenis voordoet buiten zijn controle, zoals een stijging van de grondstofprijs.

Je hebt nog 60,09% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.