Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Ik voel me joods, maar zo zou ik mezelf niet omschrijven”

Alan Shabat vertelt over zijn relatie tot religie: “Ik voel me een jood, maar zo zou ik mezelf niet omschrijven.” (Photo by Stefan Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Als er één personage is dat het met iedereen eens lijkt te zijn, dan is het Alan Shbat wel. De acteur, humorist en presentator, in de regie van “Late with Alain Chapatt” in het tweede deel van de avond op TF1, beroept zich ongegeneerd op zijn jodendom, dat hij weigert taboe te maken.

In Frankrijk zijn figuren die hun religie of overtuiging oproepen zelden openbaar. Vianne, Katholiek, is een van degenen die erover praten, waar Amerikanen bijvoorbeeld meer geneigd zijn om over hun geloof te praten. De wijze man die slechts zeldzame interviews geeft, Alan februari Hij maakte enig vertrouwen in zijn jodendom, dat hij niet verbergt. En zoals met alles, kijkt hij nieuwsgierig naar religie.

video. “Ik was een beetje afgeleid, een beetje moe”: Alain Shbat vertrouwt zijn studententijd toe

Hij had geen religieuze opvoeding

Alain Shabat werd geboren in Oran, uit Toshavim-joodse ouders, een term die over het algemeen verwijst naar de niet-Sefardische joden die in het land woonden waar ze massaal aankwamen tijdens de verdrijving van de joden uit Spanje in 1492 bij decreet van koningen Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragón. Maar ondanks zijn afkomst nam hij hem ook gevangen QG, de presentator en cabaretier zijn niet gelovig opgevoed. “Ik voel me duidelijk een jood, hoewel ik geen religieuze opleiding heb genoten en van nature een hekel heb aan clans. Maar zo zou ik mezelf niet omschrijven.”

READ  CFK's in gevaar zonder mini's? Kanaal + zal beslissen!

Alain Chabat houdt niet van labels en laat zich inspireren door de karakters die hem karakteriseerden: “Take Rene Goscinny, een van mijn leraren. Ik hoorde heel laat dat hij joods was. Ik wist destijds heel weinig over zijn leven, maar was gevoelig voor de waarden die zijn werk uitstraalde. Alleen dan maak jij de koppeling. Het gebeurt niet face-to-face, maar dat betekent niet dat er een tekort is aan perspectieven. Net als hij vermom ik mijn kunstprojecten als amusement voor het grote publiek, maar injecteer ik gaandeweg wat overtuigingen.”

Het jodendom is een vergelijkbare religie

Het tijdschrift interviewde hem psychologieAlain Chabat betreurde echter zijn gebrek aan religieuze opvoeding. “Het spijt me vandaag een beetje, want cultuur of folklore kan interessant zijn, ongeacht religie. Aan de andere kant interesseert het krijgen van antwoorden mij helemaal niet, ik wil gewoon vragen. Daarom zijn wij onder de Joden dienaren: wij beantwoorden uw vraag met een andere vraag.”

Hij ziet religie niet als een universeel antwoord, noch als iets dat aan anderen moet worden opgelegd: “Ik begrijp dat het goed is om de antwoorden te hebben, maar ik kan ook geloven in een octopus met een groene pruik die mijn leven leidt en anderen vraagt om mijn geloof te respecteren… Iedereen beklimt dezelfde berg, maar aan een andere kant. Een moeilijk persoon is iemand die denkt dat de enige juiste weg de zijne is.” Misschien kan hij daarom zo van religie genieten, zoals hij deed. Op de set van “Burger Quiz” Vanaf een paar jaar. Met zijn spel “Jood, Arabier of beide?” , had hij twee gemeenschappen van de grote religies kunnen vervreemden. Maar hij slaagde erin om iedereen briljant aan het lachen te maken.

READ  Karen Galley, rampzalige ontdekkingen

video. Alain Chabat klaar om Les Nuls te repareren? met één voorwaarde!

Lees ook

>> De koppeling van Alain Chabat, het wondermiddel van TF1 om zijn “Late Show” tot een succes te maken

>> Alain Chabat: “TF1 vertelde me dat het late publiek niet het onderwerp was”

>> Alain Chabat: Late Show, films, leeftijd, vrouw, zoon… alles wat je moet weten