Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hypotheekkrediet: rente naar boven bijstellen, koopkracht kopers ondermijnen

De koopkracht van onroerend goed van sommige kredietnemersprofielen zal afnemen als de rente stijgt.  vergoeding.  (Pixabay/nattanan23)

De koopkracht van onroerend goed van sommige kredietnemersprofielen zal afnemen als de rente stijgt. vergoeding. (Pixabay/nattanan23)

De stijging van de toegepaste krediettarieven sinds eind vorig jaar versnelt deze maand. Sommige banken verhogen de rente met meer dan 0,5%, met in het ergste geval het grootste effect op de koopkracht van onroerend goed.

De periode van historisch lage krediettarieven is voorbij. Na een rally die sinds december 2021 op een lichte helling begon, zijn de rentetarieven bij sommige banken in volle vaart gestegen, zo meldt BFM-tv . Een regionale bank verhoogde een van haar balansen met 0,57% in een maand. dat heb ik nog nooit gezien” Sandrine Allonier, directeur studies bij makelaar Vousfinancer, merkte op.

verhogen voor iedereen

De kredietrente die vorige maand nog op 1% stond over 20 jaar voor goede profielen staat nu op 1,57%. Voor de slechtste profielen ging het van 1,25% naar 1,62%. De Nationale Bank biedt nu ook een hogere rentevoet van 2% voor leningen op 25 jaar. Volgens Vousfinancer zijn de tarieven nu gemiddeld 1,2% over 15 jaar, 1,35% over 20 jaar en 1,55% over 25 jaar. In januari bereikten ze respectievelijk 1%, 1,15% en 1,40%.

Dit fenomeen heeft de koopkracht van vastgoed ondermijnd. Wie 300.000 euro leent over 20 jaar, tegen een tarief van 1,5% in plaats van 1%, betaalt 16.300 euro extra. Koppels die 4.000 euro per maand verdienen en meer dan 25 jaar lenen met inachtneming van de schuldcriteria, ontvangen 327.000 euro tegen een tarief van 1,4%. Dit koppel zal de 319.000 euro van de lening niet overschrijden tegen een tarief van maximaal 1,6%.

READ  Het Pfizer-vaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar is goedgekeurd door de Europese regelgever

Gezinsbudget beïnvloed

Tussen het gewapende conflict in Oekraïne en de monetaire verkrapping hebben banken koorts. Iedereen heeft ervoor gekozen om de rente te verhogen, maar niet in hetzelfde tempo. Sommigen zullen echter weerstand bieden en de tarieven verlagen in afwachting van hogere energiekosten en de impact ervan op het gezinsbudget.