Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoeveel heeft de Franse staat in 2023 verdiend aan de belasting over de toegevoegde waarde?

Hoeveel heeft de Franse staat in 2023 verdiend aan de belasting over de toegevoegde waarde?

Btw is de meest voorkomende belasting in Frankrijk. Het is onmogelijk om eraan te ontsnappen. Deze belasting is van toepassing op absoluut al onze dagelijkse aankopen. Maar weet u hoeveel het de staat elk jaar oplevert?

Evolutie van de BTW in 2023

In 2023 waren er nog steeds verschillende btw-tarieven van kracht op het vasteland van Frankrijk en in de overzeese departementen. Er waren drie hoofdtarieven:

  • Voor het merendeel van de goederen en diensten geldt een standaardtarief van 20%
  • Het percentage is teruggebracht tot 5,5%, vooral als het gaat om voedingsproducten, bepaalde ontwikkelingswerken of zelfs gas
  • Een gemiddeld percentage van 10% betreft vooral landbouw-, hotel- en cultuurproducten.

Er zijn speciale prijzen voor bepaalde regio's, zoals Corsica of offshore-gemeenschappen. Deze regionale verschillen hadden echter geen significante invloed op de totale staatsinkomsten op nationaal niveau.

Gewicht van de belasting over de toegevoegde waarde in de belastinginkomsten

In 2023 neemt het aandeel van de inkomsten uit de BTW nog steeds een prominente plaats in in de staatsbegroting, waarbij bijna de helft van de belastinginkomsten uit deze indirecte belastingen komt.

Deze trend werd tijdens het betrokken boekjaar bevestigd en zelfs versterkt, vooral als gevolg van een lichte daling overconsumptie En inflatie.

Inkomsten uit de btw in 2023

daar Voortgang Van de aan de BTW gekoppelde inkomsten kon zij gedeeltelijk profiteren van de stijging van de consumptie van Franse huishoudens in 2023. Deze elementen hielpen dus de verkoop van aan de BTW onderworpen goederen en diensten te stimuleren, wat mechanisch leidde tot een stijging van de staatsinkomsten .

READ  Cac 40 op nieuwe hoogtepunten gedurende meer dan twintig jaar ondanks inflatiedruk, marktnieuws

Bestrijding van belastingfraude

Een ander aspect dat de stijging van de BTW-inkomsten verklaart, is de effectievere strijd tegen belastingfraude die de Franse autoriteiten de afgelopen jaren hebben gevoerd. Maatregelen die sinds het einde van de jaren 2000 zijn genomen, hebben het zelfs mogelijk gemaakt om afwijkende praktijken, zoals het verhullen van omzet of belastingontduiking, beter te reguleren.

In 2023 resulteerde deze verhoogde waakzaamheid in grotere belastingteruggaven door de staat, wat resulteerde in hogere inkomsteninningen.

De meest bijdragende sectoren

Bepaalde sectoren van de Franse economie zijn bijzonder welvarend gebleken op het gebied van de BTW-inning in 2023. De vastgoedsector blijft, met zijn aanhoudende groei van de afgelopen jaren, een van de zwaargewicht sectoren wat betreft staatsinkomsten. .

Activiteiten die verband houden met massadistributie en e-commerce blijven opmerkelijke prestaties leveren, zoals het geval is op het gebied van toerisme, hotels, restaurants en entertainment.

Een positief totaalresultaat voor de Franse staat

Als we al deze elementen ten slotte in aanmerking nemen, zullen de resultaten voor het begrotingsjaar 2023 ongetwijfeld positief zijn in termen van btw-inkomsten. Een dynamische consumptie, een gunstig economisch klimaat en een effectieve strijd tegen fraude hebben de Franse staat in staat gesteld records op dit gebied te breken.

Door dit Het komt op Wat de middelen betreft, bevestigt de BTW opnieuw zijn centrale rol in de Franse begrotingsstrategie en zijn dominante positie binnen de Europese Unie. Recepten belasting.