Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

HNA-leiders gearresteerd in China

China blijft zijn topbazen zuiveren: op vrijdag 25 september werden twee leiders van de HNA-groep gearresteerd. Bestuursvoorzitter Chen Feng en Group General Manager Tan Xiangdong gearresteerd “Volgens de Wet op de vermeende misdrijven”Dat meldt het bedrijf vanavond in een verklaring, zonder verdere details. De groep voegde eraan toe dat haar activiteit doorgaat “stal” was “niet beinvloed” met deze arrestaties.

De HNA Group, die eind jaren negentig werd gevormd rond Hainan Airlines, staat sinds 2015 bekend om haar toenemende investeringen in bedrijven over de hele wereld, waarbij ze met name de grootste aandeelhouder van Deutsche Bank of Hilton Hotels werd, voordat ze werd opgeroepen om te bestellen door de autoriteiten, de Chinezen, bezorgd over hun enorme schulden.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Failliet Chinees conglomeraat HNA

Nadat de Covid-19-epidemie, die de toeristische sector, die de kernactiviteit is, teisterde, is voltooid, is HNA sinds januari 2021 officieel failliet. Het bedrijf wordt nu gecontroleerd door een werkgroep onder leiding van een door de provincie Hainan benoemde functionaris, Gu Gang . Zijn rol: de ontmanteling van de groep organiseren. Begin februari maakten Hainan Airlines en twee dochterondernemingen van HNA bekend dat aandeelhouders 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) aan fondsen hadden verduisterd. De situatie van HNA, een groep met een laaiende ambitie, verstrikt in schulden, doet denken aan de crisis waarmee vastgoedgigant Evergrande momenteel wordt geconfronteerd, die ook naar diversificatie heeft gezocht en vandaag in volle gang is.

“Grijze neushoorn”

Hainan Airlines, opgericht in de jaren negentig, groeide snel uit tot de grootste particuliere luchtvaartmaatschappij van China en vloog de eerste leden van de Chinese middenklasse naar het tropische eiland Hainan en spoedig naar andere internationale bestemmingen. Dankzij investeerders zoals de Amerikaan George Soros begon het bedrijf aan het begin van de jaren 2000 aan een lang proces van diversificatie.

READ  Salarissen: dit zijn de verhogingen die de Fransen in 2024 mogen verwachten

In 2010 kondigde Chen Feng, de mede-oprichter van het bedrijf, het doel aan om van HNA een van de 100 grootste bedrijven ter wereld te maken. Door te profiteren van de bijzonder lage rente in China en om de scherpe daling van de Chinese munt in 2015 te compenseren, heeft het bedrijf een reeks klinkende overnames gedaan, in uiteenlopende sectoren als hotels, logistiek, financiën, olieopslag of cloud computing (“cloud computing”). HNA was niet de enige in deze overnamewoede: vastgoedontwikkelaar Wanda, verzekeraar Anbang of Club Med-eigenaar Fosun Group, bliezen de teller op voor Chinese buitenlandse investeringen.

Je hebt 43,96% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.