Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het openbaar ministerie gaat in beroep tegen de veroordeling van Paul Rossabgina, de held van het “Rwanda”-hotel.

Het openbaar ministerie gaat in beroep tegen de veroordeling van Paul Rossabgina, de held van het “Rwanda”-hotel.

Geplaatst in:

In Rwanda maakten Rwandese aanklagers op 20 oktober bekend dat ze in beroep waren gegaan in de zaak Paul Russabjina. De tegenstander, vooral bekend van de Hollywood-film “Hotel Rwanda”, werd op 20 september veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens terrorisme, aan het einde van een proces waarin hij samen met een twintigtal beklaagden optrad.

Met onze correspondent in KigaliEn Laure Pollard

Het Openbaar Ministerie maakte woensdagavond in een tweet bekend in beroep te zijn gegaan tegen de verschillende uitspraken van de rechters in Het proces tegen leden van het Nationaal Bevrijdingsfront, een gewapende groepering die wordt beschuldigd van het plegen van verschillende aanslagen in het zuiden van Rwanda in 2018 en 2019. De rechtbank sprak inderdaad minder straffen uit dan de verzoeken van de aanklager voor de 20 beklaagden.

Lees ook: Paul Russabjina, de ster van de film “Hotel Rwanda”, werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens “terrorisme”.

Zo werd Paul Rossapgina levenslang gezocht en uiteindelijk veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf, veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en het plegen van terroristische daden. Aan het einde van het vonnis sprak het parket zijn teleurstelling uit aan de pers. Er zijn op dit moment geen verdere details van het openbaar ministerie.

Karen Kanimba, de geadopteerde dochter van Paul Rossabagina, heeft vanavond aan RFI bevestigd dat hij niet in beroep is gegaan tegen zijn veroordeling. Hij boycotte de meeste zittingen, omdat hij vond dat hij geen eerlijk proces had gehad. België en de Verenigde Staten uitten ook hun bezorgdheid over de eerlijkheid van de procedures.

“Het laat nog maar eens zien dat dit een politiek proces is. 25 jaar was al een levenslange gevangenisstraf voor mijn vader. Door in beroep te gaan en meer te vragen, laat het OM alleen maar zien hoe politiek dit proces altijd is geweest. (…) Het laat zien hoe Paul Kagame wilde een boodschap sturen naar de hele wereld en naar mensen die hem durven te bekritiseren.”