Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het menselijk genoom, het doelwit van de maan, de hand van de Basken … het meest prominente wetenschappelijke en medische nieuws in 2022

Het menselijk genoom, het doelwit van de maan, de hand van de Basken … het meest prominente wetenschappelijke en medische nieuws in 2022

oog. In 2022 zullen wetenschap en geneeskunde nog steeds de eerste verbluffende beelden zijn die door de James Webb Space Telescope worden aangeboden. Met dit instrument van ongeëvenaarde kracht heeft de hele wereld kunnen dromen van ongekende voorstellingen van ons zonnestelsel en verder weg gelegen sterrenstelsels.

Mensen blijven, net als het universum, hun meest intieme geheimen onthullen. Zo is de decodering van het menselijk genoom, waarmee dertig jaar geleden is begonnen, net voltooid, met uitzondering van het chromosoom Y. Het jaar 2022 werd ook gekenmerkt door medische successen, zoals de eerste transplantatie van een transgeen varkenshart, dat stelde een 57-jarige Amerikaan die tot korte gevangenisstraf was veroordeeld in staat zestig dagen in leven te blijven. Drie jaar na de pandemie is Covid-19 minder dan ” a “ van de media, maar daagt onderzoekers nog steeds uit, vooral in de langdurige vormen, die betrekking hebben op 10% tot 30% van de mensen die besmet zijn met het virus.

Van astronomie tot zoölogie, de recensie is – niet uitputtend – in tekst en beeld.

Ruimte en astronomie

Met Artemis-1 keren de Verenigde Staten terug naar de maan

NASA's Orion-ruimtevaartuig deelt een verbluffend nieuw beeld van de aarde (sikkelvormige maan) nadat het over de maan (voorgrond) vloog, 5 december 2022.

Na verschillende vertragingen, als gevolg van technische problemen en ook vanwege een orkaan, kon NASA’s Artemis-1-missie op 16 november opstijgen vanaf Cape Canaveral (Florida), waarmee de terugkeer van de Verenigde Staten naar de race om de maan werd gemarkeerd. Deze missie, die geen bemanning aan boord had, was bedoeld om zowel de SLS-raket (Space Launch System), die zijn eerste vlucht had, als de bewoonbare Orion-capsule te testen, en in het bijzonder om deze met terugkeer naar de aarde terug te brengen. in de atmosfeer met een snelheid van 40.000 km/u. De missie verliep vlekkeloos, met een succesvolle baan rond onze satelliet en een vlekkeloze landing in de Stille Oceaan op zondag 11 december. De tweede vlucht van het Artemis-programma, gepland voor 2024, zal bestaan ​​uit een herhaling van deze missie, maar dit keer met een bemanning aan boord.

READ  Slechts 1 op de 3 mensen herkent het andere woord op deze foto in slechts 10 seconden

Asteroïde afbuigingstest succesvol

De asteroïde Dimorphos, gezien door het DART-ruimtevaartuig, 11 seconden voor de inslag.  Deze foto is genomen op een afstand van 68 kilometer.

Op 27 september raakte de NASA-sonde Dual Kamikaze Asteroid Redirection Test (DART) de kleine asteroïde Dimorphos met een snelheid van 22.000 km/u. Het doel van de oefening was om te zien of een apparaat van een halve ton een object met een diameter van 160 meter van zijn baan kon afbuigen, en zo ja, met hoeveel. Een kritische test van hoe de aarde kan worden beschermd tegen een mogelijke asteroïde die haar direct zou kunnen verduisteren en waarvan de impact verwoestende gevolgen zou hebben. Geslaagde oefening: de schokbreker verkortte de periode van de omwenteling van Dimorphos rond een grotere asteroïde met tweeëndertig minuten, een resultaat dat de verwachtingen van astronomen overtrof. Om de gebeurtenis goed te modelleren, moeten ze de massa van Dimorphos en zijn interne eigenschappen kennen, en de krater visualiseren die door DART is achtergelaten. Dat wordt de missie van de Europese sonde Hera, die eind 2024 wordt gelanceerd.

Je hebt nog 86,77% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.