Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het is nu mogelijk om gewichtsverlies na een maag-darmoperatie te voorspellen

Het is nu mogelijk om gewichtsverlies na een maag-darmoperatie te voorspellen

  • Onderzoekers uit Lille hebben aangekondigd dat ze een tool online hebben gezet die het gewichtsverlies bij zwaarlijvige mensen over een periode van vijf jaar kan voorspellen.
  • Dit instrument moet het mogelijk maken de keuze van zwaarlijvige patiënten te verduidelijken alvorens bariatrische chirurgie te overwegen, en hun medische follow-up te verbeteren.

“Zal het werken, dokter?” Deze vraag wordt regelmatig door chirurgen gehoord. Natuurlijk is het bij een operatie Obesitasbehandeling, waarbij verschillende soorten operaties tot doel hebben de anatomie van het spijsverteringsstelsel te veranderen om de omvang ervan te verkleinen zwaarlijvigheid. Deze chirurgische praktijk, die al dertig jaar bestaat, heeft de afgelopen maanden een kleine revolutie ondergaan.

Onderzoekers uit Rijsel hebben zojuist de resultaten gepresenteerd van een internationaal onderzoek naar het voorspellen van gewichtsverlies na dit soort operaties. Dankzij een digitaal medisch apparaat ontwikkeld in Lille, binnenshuis Enria (Nationaal Instituut voor Onderzoek in Digitale Wetenschap en Technologie) kunnen patiënten persoonlijk weten wat hun verwachte gewichtsverlies is gedurende de vijf jaar na de operatie.

Essentieel hulpmiddel voor patiëntmonitoring

Nadat de resultaten van dit onderzoek op 29 augustus werden gepubliceerd in het British Scientific Journal The Lancet Digitale Gezondheidde voorspellingssoftware is online gepubliceerd op hier. “Het is een essentieel hulpmiddel voor het monitoren van patiënten, maar ook een hulpmiddel bij het nemen van de beslissing om al dan niet een operatie te ondergaan”, legt prof. François Patou uit, gespecialiseerd in bariatrische chirurgie. in het universitair ziekenhuis van de nacht. Want als de operatie een snel gewichtsverlies van ongeveer 30% van het gewicht mogelijk maakt, zal de voortgang daarna niet lineair zijn en aan zeer nauwkeurige criteria onderworpen zijn. En het waren deze criteria die eerst moesten worden bepaald.

READ  We weten nu waarom sommige pinguïns hun eerste ei laten vallen

“In Lille hadden we bijna 200 gegevens over meer dan 2.000 patiënten die al vijftien jaar een operatie hadden ondergaan, maar we konden de effecten van bariatrische chirurgie niet nauwkeurig voorspellen toen een patiënt ons deze vraag stelde. We hadden een computerhulpmiddel nodig.” Patou geeft toe.

Kunstmatige intelligentie en algoritme

Vervolgens werkten ze vier jaar geleden samen met Inria om deze tool te creëren. “De medische wereld was voor ons een nieuw wetenschappelijk avontuur”, zegt Philippe Breaux, IT-directeur bij Inria. De gegevens van Lille werden aangevuld met gegevens uit zeven andere Europese, Amerikaanse en Aziatische landen om het meest betrouwbare voorspellingsmodel te creëren.

En dus bedankt voor de input kunstmatige intelligentie Via algoritmen berekent de software zijn voorspellingen op basis van enkele zeer eenvoudige criteria: het pre-operatieve gewicht, de lengte en leeftijd van de patiënt, maar ook zijn rookgeschiedenis en of hij al dan niet diabetes heeft. . “Er wordt ook rekening gehouden met het type operatie, maar niet met het geslacht van de patiënt, in tegenstelling tot wat je zou denken”, bevestigde François Patou, die tevreden was met het resultaat.

Zoals een babygewichtstabel

“Toen we de voorspellingen van het programma vergeleken met de werkelijkheid, zagen we dat er geen verschil was, dus de rekenmethode werkte”, zegt hij. Bariatrische chirurgie heeft een revolutie teweeggebracht in de zorg voor zwaarlijvige patiënten, en vandaag de dag wordt er een nieuwe stap gezet in de monitoring. En voor een land als Frankrijk dat dit soort operaties veel doet (derde van de wereld), kan het zeer nuttig zijn.

READ  IJzige dwergplaneten in het zonnestelsel kunnen ondergrondse oceanen en geothermische activiteit verbergen

Guillaume Ferret kan hiervan getuigen. Deze SNCF-medewerker was 33 jaar oud toen hij de operatie in 2017 onderging. “Ik woog 135 kg en stabiliseerde me na de gastric bypass op 88 kg”, getuigt hij. Door het opsluitingseffect moest hij acht kilogram terugkrijgen voordat hij er vier verloor.

Destijds kon geen enkele software een individuele gewichtscurve uitzetten. “Het is moeilijk om mee te leven, omdat je je afvraagt ​​of deze gewichtstoename normaal is”, geeft hij toe. Met dit programma neemt de routekaart die hij tekent de psychologische last weg. We weten in welk gewichtsbereik we moeten zitten. Het lijkt enigszins op de gewichtscurve die bij kinderen moet worden gevolgd. »

Obesitas is in opkomst

Volgens professor François Patou van het Universitair Ziekenhuis van Lille “kan de levensverwachting van een zwaarlijvig persoon met wel zeven jaar variëren, ongeacht of hij of zij een operatie ondergaat.” De aanpak van obesitas is de afgelopen tien jaar veranderd en bariatrische operaties hebben grote vooruitgang geboekt. En de onderzoeker legt uit: “Van nu af aan nemen medicijnen voor de behandeling van deze chronische en biologische ziekte toe in de wereld.” Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Federatie van Obesitasgepubliceerd in maart, zal in 2035 meer dan de helft van de wereldbevolking zwaarlijvig of overgewicht hebben. In de Verenigde Staten is naar schatting 40% van de bevolking zwaarlijvig.