Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Geneesmiddelenbureau luidt de noodklok over allergische reacties die verband houden met desinfectiemiddelen

Het Geneesmiddelenbureau luidt de noodklok over allergische reacties die verband houden met desinfectiemiddelen

Het Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (ANSM) merkte op dat A “Een gestage toename van het aantal meldingen van ernstige allergische reacties geassocieerd met chloorhexidine.”kiemdodend desinfectiemiddel, en Geclaimd op donderdag 30 november Gebruik het thuis niet als primair ontsmettingsmiddel.

“Veel mensen in Frankrijk worden eraan blootgesteld, wat het risico op sensibilisatie vergroot en daarmee het risico op een onmiddellijke en ernstige allergische reactie vergroot.”, aldus ANSM. Dit laatste specificeert: “Dergelijke reacties, die zeldzaam blijven, treden doorgaans binnen een uur na gebruik van chloorhexidine op.”

Tot deze mogelijke allergische reacties behoren: netelroos, zwelling van het gezicht en ademhalingsmoeilijkheden, of zelfs anafylactische shock, wat een uiterst ernstige allergische reactie is en een absoluut medisch noodgeval is.

Niet aanbevolen als huishoudelijk desinfectiemiddel

Chloorhexidine is opgenomen in de samenstelling van veel producten. Het wordt gebruikt als antisepticum, voornamelijk voor gebruik op de huid of in de vorm van mondwater, orale sprayoplossingen, absorbeerbare tabletten, oogdruppels of urineweggels. Ten slotte wordt het aangetroffen in hygiëneproducten (sommige tandpasta’s bijvoorbeeld) en in sommige cosmetica (soms gebruikt als conserveermiddel).

Om de kans op allergische reacties te verkleinen raadt ANSM het gebruik van chloorhexidine als desinfectiemiddel in huis af. “Wassen met schoon water en zeep heeft de prioriteit om de oppervlakkige wond schoon te maken.”zij voegt toe.

Als er toch een allergische reactie op chloorhexidine optreedt, raadt ANSM u aan om uw verpleegkundige, apotheker, arts, chirurg of tandarts hiervan op de hoogte te stellen. Bovendien worden gezondheidswerkers aangemoedigd om andere producten dan chloorhexidine aan hun patiënten aan te bieden.

READ  een kaart. Bronchiolitis: hier is de sectie epidemiologie per sectie
Lees ook: Het Franse persbureau geeft aan dat tussen 2017 en 2022 ongeveer honderd kinderen zijn verbrand door ontsmettingsmiddelen.

De wereld met Agence France-Presse