Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het dodental van het zinken van een kleine migrantenboot in Syrië loopt op tot 89

Het dodental van het zinken van een kleine migrantenboot in Syrië loopt op tot 89

Op zaterdag 24 september maakte het officiële Syrian News Agency (SANA) bekend dat ten minste 89 migranten die illegaal Europa probeerden te bereiken, voor de Syrische kust zijn verdronken nadat hun boot uit Libanon was gezonken.

Veertien mensen herstellen in het Al-Basel Hospital, twee van hen liggen op de intensive care.Het persbureau SANA citeerde een functionaris van het Al-Basel-ziekenhuis in de kustplaats Tartus, in het westen van Syrië. Vrijdag verscheen een eerder rapportmeldde 73 doden.

Volgens de Syrische autoriteiten waren ongeveer 150 mensen, voornamelijk Libanese, Syrische en Palestijnse vluchtelingen, aan boord van het bootje dat donderdag voor de kust van Tartus zonk. De directeur-generaal van de Syrische havens, Samer Kubrasli, zei dat 20 migranten waren gered. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) zei zaterdag dat 10 kinderen tot de onaanraakbaren behoorden.

Veel van de Libanese passagiers op de boot komen uit arme gebieden in het noorden van het land, waaronder de stad Tripoli, dat een centrum is geworden voor illegale immigratie in de Middellandse Zee, vooral voor Syrische vluchtelingen, maar ook steeds meer Libanezen.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Libanon, politiek discours tegen Syrische vluchtelingen

Het dodelijkste scheepswrak in de regio van de afgelopen jaren

Het is het dodelijkste schipbreuk in de afgelopen jaren tussen Syrië, verwoest door meer dan 11 jaar conflict, en Libanon, dat volgens de Wereldbank sinds 1850 een van ’s werelds ernstigste economische crises doormaakt.

“Het Libanese volk leeft in catastrofale omstandigheden, maar de situatie is vooral gevaarlijk voor de meest kansarmen, waaronder vluchtelingen.”De regionale directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Adele Khader, legde het zaterdag uit.

READ  Politicoloog zegt dat Wagner-baas Yevgeny Prigozhin "een soort parallelle staat in Rusland aan het creëren is"

Vrijdag sprak de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, zijn spijt uit ‘Een nieuwe hartverscheurende tragedie’waarbij de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om “Het verbeteren van de omstandigheden van mensen die gedwongen zijn hun land te ontvluchten, evenals de omstandigheden van de samenlevingen die hen verwelkomen”.

“Degenen die aan boord gaan van deze geïmproviseerde boten” (…) Ze riskeren hun leven op zoek naar waardigheid.”Van zijn kant Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van het agentschap van de Verenigde Naties dat belast is met de bijstand aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). “We moeten meer doen” (…) Het helpen van de Libanezen en de volkeren van de regio om het gevoel van wanhoop te overwinnen. »

Na de economische ineenstorting in Libanon probeerden Syrische, Palestijnse en Libanese vluchtelingen de Middellandse Zee over te steken in geïmproviseerde boten om hun toevlucht te zoeken in Europese landen, waaronder het eiland Cyprus, op 175 kilometer van de Libanese kust. In april kostte het zinken van een overvolle migrantenboot, die werd achtervolgd door de Libanese marine bij Tripoli (noorden), tientallen doden en maakte het land in crisis woedend.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Zinkende migrantenboot wekt woede op in Tripoli

De wereld met AFP