Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het C919-vliegtuig, de eerste stap in de Chinese aanval op de mondiale luchtvaartmarkt

Het C919-vliegtuig, de eerste stap in de Chinese aanval op de mondiale luchtvaartmarkt

De C919 van Comac werd in mei 2023 in gebruik genomen.
Ruslan Rahman/AFP

Decodering – het vliegtuig wordt voor het eerst buiten China getoond. Peking wil het duopolie tussen Airbus en Boeing doorbreken.

Dit is de eerste in zijn soort voor het Chinese C919-vliegtuig. De fabrikant, COMAC, presenteert hem voor het eerst internationaal, tijdens de Singapore Air Show, de grootste Aziatische vliegshow, die dinsdag zijn deuren opende. De C919 is niet alleen te zien, maar zal ook vliegdemonstraties geven. Een uitstalraam voor de middellangeafstandsvervoersector, die bij de lancering van het programma in 2007 de uitgesproken ambitie had om het duopolie tussen Airbus en Boeing West te doorbreken in vliegtuigen met meer dan 100 passagiers. Zeventien jaar later is dit nog steeds niet gebeurd. Het programma, ontwikkeld in samenwerking met westerse leveranciers, met name CFM International, een joint venture tussen het Franse Safran en het Amerikaanse bedrijf GE dat de Leap C-motor levert, kent vertragingen. De C919 werd in september 2022 gecertificeerd door Caac, het Chinese agentschap voor luchtvaartveiligheid, en kwam vijf jaar na de eerste testvlucht in 2017 (oorspronkelijk gepland voor 2014) eind mei 2023 in dienst. Een handvol van de vliegtuigen vloog. .

Dit artikel is bedoeld voor abonnees. Je hebt nog 83% om te ontdekken.

Flash-uitverkoop

-70% op digitaal abonnement

Al geabonneerd? Inloggen

READ  Op de foto's, op de foto's. Retrofestival: eerbetoon aan oldtimers op het circuit van Caen