Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het aanbreken van de atmosferische gigantische impact van deze jonge exoplaneet

Ons zonnestelsel was in zijn jeugd de plaats van gigantische invloeden die zijn imago hebben gevormd. Ons zonnestelsel, en waarschijnlijk ook de andere planetenstelsels van de Melkweg. Maar een dergelijke gebeurtenis is nog niet waargenomen. Vandaag kondigen onderzoekers echter aan dat ze bewijs hebben gevonden dat dit gebeurt.

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Sleutels tot het heelal: de mysterieuze geboorte van de maan
De oorsprong van de maan is gehuld in mysterie. Scheiding van een andere planeet, gelijktijdige creatie met het zonnestelsel of zelfs botsing met de aarde, er zijn veel hypothesen naar voren gebracht over de vorming ervan in de loop van de tijd. Discovery Science onderzocht de vraag tijdens deze aflevering van Keys to the Universe.

In opkomende planetenstelsels is het niet ongebruikelijk dat objecten botsen. De Astronomie wetenschappers Ik denk bijvoorbeeld dat we hebben maan Het ontstond ongeveer 4 miljard jaar geleden, na een Onze aardbotsing Met een protoplaneet ter grootte van Mars genaamd kleren. Maar vandaag zeggen onderzoekers dat ze bewijs hebben gevonden voor een dergelijk effect in een ander planetair systeem dan het onze. Ze gaan zelfs nog verder door te beweren dat dit effect op de een of andere manier is “gestript”extrasolaire planeet voor hem Atmosfeer.

Het betreffende effect trad op bij slechts 95 lichtjaren wij hebben zonnestelsel. wat betreft ster De naam is HD 172555. De ster is amper 23 miljoen jaar oud. De botsing zou ongeveer 200.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden, tussen een planeet ter grootte van een aarde en een kleinere schokgolf, die zich met een snelheid van minstens 36.000 kilometer per uur voortbeweegt.

HD 172555 heeft de aandacht van astronomen getrokken vanwege de ongebruikelijke samenstelling van de stofschijf eromheen. Verbazingwekkend rijke plaat metaal En het heeft een veel fijnere korrel dan andere tabletten die onderzoekers vroeger bestudeerden. Dus de astronomen Massachusetts Institute of Technology (Massachusetts Institute of Technology, Verenigde Staten) graven in de gegevens vanAtacama grote millimeter matrix (Alma, Chili). op zoek naar tekens Koolmonoxide (CO) – omdat het de helderste is Gas – Over deze grappige ster.

READ  Hoeveel verdient een astronaut zoals Thomas Pesquet?

Botsing die koolmonoxide verraadt

De onderzoekers bevestigden eerst de aanwezigheid van koolstofdioxide rond HD 172555. Daarna maten ze de overvloed. Niet minder dan 20% van Koolmonoxide aanwezig in de atmosfeer Venus. Het is veel. Ze merkten ook dat dit gas verrassend dicht bij de ster was. gelijk aan 10 keer de afstand tussen onze aarde en Soleil. Verrassend, want koolstofdioxide is gevoelig voor fotosynthese. De Fotonen Ze hebben een vervelende neiging om ze te breken. Het zou dus niet in zulke hoeveelheden op zulke korte afstanden moeten verschijnen.

Vervolgens bestudeerden de onderzoekers verschillende scenario’s. Kooldioxide is afkomstig van het puin van een nieuw gevormde ster. Of een gordel van bevroren asteroïden van dichtbij. of zelfs kometen van asteroïdengordel verder weg. Maar de gegevens kwamen niet overeen.

Astronomen geloven dat de enige overgebleven mogelijkheid is dat deze koolmonoxide werd veroorzaakt door een gigantische inslag die ten minste een deel van zijn atmosfeer van een aardachtige exoplaneet zou hebben gescheiden. In het verleden waren ze zo dichtbij dat de ster geen tijd had om het gas daarna te vernietigen. En tussen twee objecten die groot genoeg zijn om zo’n hoeveelheid gas te produceren.

De onderzoekers concludeerden dus dat de ontdekking van koolstofdioxide rond de ster een van de kenmerken zou kunnen worden van het vinden van planetaire systemen waarin gigantische inslagen plaatsvonden. Een manier om beter te begrijpen hoe puin zich achteraf gedraagt.

Spitzer detecteert lava-ejecta van planetaire botsingen

Voordat hij aan de hete fase van zijn missie begint, Spitzer dossier spook vreemdeling komt van Ding werkgelegenheid in een baan om de aarde Over een heel kleine ster HD 172555. Een groep vanastrofysici Ze kwamen net tot de conclusie dat het stenen en overblijfselen waren van… maken Achter haar een recente botsing tussen twee kleine planeten.

Artikel door Laurent Sacco Gepubliceerd op 14-08-2009

Spitzer staat nu zeker centraal, vooral na een bericht van een groep astrofysici onder leiding van curry m. Hoewel we al jaren weten welke sporen er zijn achtergelaten door recente asteroïdebotsingen (minder dan een paar miljoen jaar geleden) in planeetschijven, is dit de eerste keer dat soortgelijke overblijfselen zijn ontdekt, maar afkomstig van veel grotere hemellichamen.

READ  Gemballa brengt leven in de Porsche 959 "Paris Dakar"

In hun publicatie schatten de onderzoekers dat wat ze hebben waargenomen over HD 172555, een ster van 12 miljoen jaar oud en op ongeveer 100 lichtjaar afstand, consistent is met materiaal afkomstig van een gigantische botsing tussen ten minste één object ter grootte van een maan . En een ter grootte van Mercurius.

onder shock, De kern van de kleinere moet in de ingewanden van de grotere zijn gezonken en de hitte van de impact smolt grote hoeveelheden steen, waardoor mogelijk een groot deel van het hoofdlichaam door de impact achterbleef. warmte enenergie gelanceerd door de laatste, wat kan zijn gebeurd in Snelheid 10 km/s, totdat een verdampt deel van een tweelichamensubstantie en uitgeworpen fragmenten van een stof in fusie Om te vormen wat we op aarde kennen als tektaat (Dit zijn rotsfragmenten die zijn gesmolten en uit de krater van een vulkaan zijn verdreven tijdens de inslag van A meteoor).

Al deze conclusies, hoe vaak in Astrofysica, ontleend aan de analyse van het lichtspectrum dat door de stof wordt uitgestraald. In dit geval zijn de noten inInfrarood Gemaakt van Spitzer-instrumenten die SiO-damp en silicaat solide, maar vormloos, zeer vergelijkbaar met obsidiaan op de grond en natuurlijk tektaat.

Als we sporen van stenen en stof in overvloed vinden, zoals in het geval van de overblijfselen van een asteroïde-inslag die al door Spitzer is ontdekt, kan de aanwezigheid van silicaatdamp en gesmolten gesteentefragmenten niet alleen worden vermeden. Verklaar dit door de snelle en gewelddadige botsing van twee lichamen van grote afmetingen, maar niet eerder waargenomen in andere schijven die planetaire systemen vormen.

READ  Twee 5G-smartphones voor € 259, welke te kiezen?

Voor planetaire wetenschappers en astrofysici die de vorming van het zonnestelsel willen begrijpen, is dit een belangrijke ontdekking omdat we weten dat dergelijke botsingen aan het begin van zijn geschiedenis niet zeldzaam waren. Onze maan zelf zal komen van a botsing Vergelijkbaar tussen de primitieve aarde en een hemellichaam ter grootte van de gedoopte Mars kleren. Venus heeft een omgekeerde rotatie van de andere planeten in het zonnestelsel en Uranus Het is ook mogelijk dat de sterke kanteling van zijn as (ongeveer 90 graden) werd veroorzaakt door een primitieve schok op een kleine planeet.

Er kan zich momenteel een maan vormen rond de hoofdplaneet. toekomstige generaties van telescopen Het zou ons meer moeten leren.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?